Comisia Europeană, prin comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, a semnat un contract comun și un contract-cadru cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea terapiei sotrovimab (VIR-7831), un tratament cu anticorpi monoclonali dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology, relatează cotidianul grecesc Efimerida ton Syntakton, potrivit Rador.

Stella KyriakidesFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acest tratament face parte dintr-un prim portofoliu de cinci tratamente promițătoare, anunțat de Comisie în iunie 2021 și se află în prezent în curs de revizuire continuă de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Șaisprezece state membre ale UE participă la achiziționarea a până la 220.000 de tratamente. Sotrovimab poate fi utilizat pentru a trata pacienții cu simptome ușoare care nu au nevoie de oxigen suplimentar, dar prezintă un risc crescut de a face o formă severă de COVID-19.

Studiile în curs arată că tratamentul administrat la timp poate reduce numărul pacienților care evoluează spre forme mai severe și necesită spitalizare sau internare în unități de terapie intensivă.

"Ne-am angajat în contextul strategiei de tratare a COVID-19 să avem cel puțin trei substanțe terapeutice noi până în octombrie. Acum livrăm un al doilea contract-cadru care aduce terapii cu anticorpi monoclonali pentru pacienți. În paralel cu vaccinurile, tratamentul sigur și eficient va juca un rol cheie în revenirea Europei la normal", a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​sintetizate în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Ei ţintesc proteina spike a virusului și astfel se împiedică atașarea virusului de celulele umane.

Comisia Europeană a încheiat aproximativ 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde de euro. În conformitate cu actualul acord-cadru cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831), dacă și când este necesar, după ce au obținut fie o autorizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizare de comercializare (condiționată) la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente.

Citește și:

SUA au aprobat folosirea tratamentului cu Sotrovimab la pacienți cu forme ușoare sau moderate de Covid-19