Agenţia americană a medicamentului (Food and Drug Administration, FDA) a autorizat folosirea de urgenţă a tratamentului cu anticorpi împotriva unor forme uşoare sau moderate de Covid-19 al Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline (GSK) la persoane în vârstă de peste 12 ani, relatează Reuters.

Pacient cu coronavirusFoto: Freepik

Medicamentul - denumit Sotrovimab - nu este autorizat pentru pacienţi spitalizaţi din cauza Covid-19 sau care necesită o oxigenoterapie, subliniază FDA.

Sotrovimab face parte dintr-o clasă de medicamente denumite anticorpi monoclonali, care imită anticropii naturali pe care-i produce organismul în combaterea infecţiilor.

Tratamentul cu anticorpi monoclonali urmează să fie disponibil pacienţilor cu Covid-19 în săptămânile următoare, au anunţat GSK şi Vir, precizând că vor să depună o cerere la FDA în vederea comercializării în al doilea semestru al lui 2021.

Tratamente asemănătoare - ale Regeneron Pharmaceuticals şi Eli Lilly - au fost autorizate în vederea unei folosiri de urgenţă în Statee Unite.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a exprimat săpămâna trecută susţinerea faţă de utilizarea Sotrovimab la pacienţi cu Covid-19 care riscă să se îmbolnăvească grav, dar care nu au nevoie de oxigen suplimentar. (Sursa News.ro)