Țările cu cea mai mică acoperire vaccinală au, de asemenea, cele mai ridicate rate ale mortalităţii din cauza coronavirusului. Din 29 de țări europene studiate, România are a doua cea mai mică acoperire vaccinală, arată Economy Todaycare a centralizat datele disponibile pe site-ul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

centrul de vaccinare deschis la Nadlac IIFoto: Facebook

Datele arată că din 29 de țări europene studiate, țările cu cea mai mică acoperire vaccinală au cea mai mare mortalitate la 1.000.000 de locuitori, potrivit Rador.

Economy Today a centralizat datele disponibile pe site-ul ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor) care indică rata mortalității coronavirusului la 1.000.000 de locuitori în ultimele 14 zile și acoperirea vaccinală a fiecărei țări şi din care se vede că ţările cu o acoperire vaccinală mai redusă au mai multe decese provocate de virus.

De notat că pentru colectarea datelor a fost aleasă acoperirea vaccinală cu ambele doze, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, şi că a fost selectată și rata mortalității la 1.000.000 de locuitori în ultimele 14 zile, care sunt indicatori comparabili pentru toate țările. De notat că pe pagina ECDC apare şi numărul de cazuri la 100.000 de locuitori din ultimele 14 zile, dar nu este o variabilă comparabilă din cauza diferenței dintre țări în ceea ce priveşte numărul de teste efectuate.

Indicele acoperirii vaccinale versus mortalitate

Pe baza acestor date, a fost creat un indicator care are ca numărător procentul de acoperire vaccinală a populației cu ambele doze dintr-o țară și ca numitor numărul de decese la 1.000.000 de locuitori în ultimele 14 zile din acea țară.

Rezultatul acestei împărţiri a fost numit indicele de acoperire vaccinală versus mortalitate și reflectă raportul dintre vaccinare și rata mortalităţii din cauza coronavirusului.

Ar putea fi folosite şi datele cu privire la rata mortalității în rândul persoanelor vaccinate și al celor nevaccinate care au fost infectate cu coronavirus, dar nu au fost găsite date în acest sens.

România, Bulgaria și Letonia mortalitate mai mare și acoperire vaccinală mai mică

Datele arată că țările cu cea mai mică acoperire vaccinală au, de asemenea, cele mai ridicate rate ale mortalităţii din cauza coronavirusului.

România are 49,98 de decese cauzate de coronavirus la 1.000.000 de locuitori în ultimele 14 zile și are a doua cea mai mică acoperire vaccinală dintre cele 29 de țări studiate, în condiţiile în care rata de vaccinare cu ambele doze este de 29,70%.

Bulgaria, cu cea mai mică acoperire vaccinală, 16,20%, se află pe locul al doilea în tabelul privind mortalitatea, cu 16,26 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 14 zile la 1.000.000 de locuitori.

Pe locul al treilea se află Letonia cu o acoperire vaccinală care ajunge la 39,40% și cu 17,82 decese la 1.000.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Liechtenstein, Malta și Islanda cu zero decese

Liechtenstein, Malta și Islanda au înregistrat zero decese în ultimele 14 zile și au o acoperire vaccinală ridicată de 45,70%, 82% și respectiv 82,6%. Însă trebuie remarcat faptul că au populații foarte mici. Urmează Suedia, unde programul de vaccinare avansează în ritm accelerat, vaccinarea completă ajungând la 45,5% şi la 71,2% cu o singură doză, iar mortalitatea este mai mică de 1 la 1.000.000 de locuitori.

Cipru, pe locul 11 în ceea ce privește vaccinarea și mortalitatea

Cipru trece probabil prin cea mai gravă fază a pandemiei, rata mortalității fiind de 6,76 decese la 1.000.000 de locuitori, în timp ce vaccinarea completă a ajuns la 57,4%.

De notat că sunt prezentate date extrase de pe site-ul ECDC.

Citește și: