Comitetul pentru Medicamente de Uz Umandin cadrul Agenției Europene pentru Medicamente a început evaluarea pentru vaccinul anti-Covid dezvoltat de Sanofi Pasteur și GSK, Vidprevtyn, după ce rezultatele preliminare de laborator și primele etape ale studiilor clinice sugerează că serul produce anticorpi și ar putea ajuta la protecția împotriva bolii.

Vaccinul contra Covid-19 Sanofi-GSKFoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

EMA va evalua date pe măsură ce devin disponibile pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile.

Evaluarea va continua până când sunt disponibile destule dovezi pentru o cerere oficială de autorizare pe piață.

EMA va evalua conformitatea Vidprevtyn cu standardele obișnuite ale UE privind eficacitatea, siguranța și calitatea.

Cum se așteaptă să funcționeze vaccinul?

Se așteaptă ca Vidprevtyn să pregătească corpul pentru a se apăra împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Este un vaccin pe bază de proteine ​​care conține o versiune cultivată în laborator a proteinei spike găsită pe suprafața SARS-CoV-2. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar identifică proteina spike ca fiind străină și produce anticorpi împotriva acesteia. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina virală și va fi gata să apere organismul împotriva virusului.

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de laboratorul francez Sanofi, în colaborare cu GSK, ar trebui să fie disponibil în decembrie, a declarat la începutul lunii iulie președintele francez al laboratorului.

Vaccinul experimental dezvoltat de Sanofi și GlaxoSmithKline a generat un răspuns imun solid în primele etape ale testelor clinice, ceea ce le va permite să treacă la testele clinice de fază avansată, a anunțat în mai producătorul francez de medicamente.

”Rezultatele interimare ale Fazei a II-a au arătat o seroconversie (apariția de anticorpi n. red.) de 95%-100% după a doua doză în toate grupele de vârstă (18-95 de ani), la toate dozele, cu o toleranță acceptabilă și fără probleme de siguranță”, a transmis Sanofi.

Vaccinul franco-britanic folosește aceeași tehnologie ca cea a vaccinului Sanofi contra gripei sezoniere, combinată cu folosirea unui adjuvant ce mărește eficacitatea vaccinului, fabricat de GSK.

În aprilie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că vaccinurile pe bază de proteine, ca cel dezvoltat de Sanofi și GSK, ”chiar au potențial”, un semnal că UE își construiește o strategie de achiziții pentru următorii doi ani.

Citește și:

Vaccinul Sanofi-GSK contra Covid-19 începe testele pe scară largă