Francezii de la Sanofi și britanicii de la GlaxoSmithKline au lansat joi testele de fază avansată pentru vaccinul lor recombinant contra Covid-19 cu speranța că acesta va fi aprobat până la sfârșitul anului, transmite Reuters.

Vaccinul contra Covid-19 Sanofi-GSKFoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Cele două companii, care luna aceasta au raportat rezultate intermediare pozitive, au confirmat că studiul de faza a treia, ce va include și un grup placebo, se va desfășura cu peste 35.000 de adulți din Statele Unite, America Latină, Asia și Africa.

”Prin folosirea unei abordări în două etape, studiul va investiga mai întâi eficacitatea formulei de vaccin contra virusului original, iar în etapa a doua va evalua o altă formulă contra (tulpinii) de virus B.1.351”, a transmis Sanofi. Tulpina B.1.351 este cea descoperită mai înâti în Africa de Sud.

Sanofi a spus că, în următoarele două săptămâni, vor fi demarate și studii clinice care să evalueze eficacitatea vaccinului ca a treia doză, indiferent ce vaccin contra Covid-19 a primit o persoană în prima fază.

Vaccinul dezvoltat de Sanofi și GlaxoSmithKline a generat un răspuns imun solid în primele etape ale testelor clinice, a anunțat acum 10 zile producătorul francez de medicamente.

”Rezultatele interimare ale Fazei a II-a au arătat o seroconversie (apariția de anticorpi n. red.) de 95%-100% după a doua doză în toate grupele de vârstă (18-95 de ani), la toate dozele, cu o toleranță acceptabilă și fără probleme de siguranță”, a transmis Sanofi.

Vaccinul franco-britanic folosește aceeași tehnologie ca cea a vaccinului Sanofi contra gripei sezoniere, combinată cu folosirea unui adjuvant ce mărește eficacitatea vaccinului, fabricat de GSK.

Vacinul vine mult mai târziu decât cele ale concurenței în condițiile în are, în decembrie cele două companii au fost nevoite să reia testele clinice și să amâne lansarea produsul după ce acesta a generat un răspuns imun scăzut la vârstnici din cauza unei formule antigenice slabe.

Luna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus că vaccinurile pe bază de proteine, ca cel dezvoltat de Sanofi și GSK, ”chiar au potențial”, un semnal că UE își construiește o strategie de achiziții pentru următorii doi ani.

Până acum, Sanofi a încheiat acorduri de achiziție cu SUA, UE, Canada și Marea Britanie, dar și cu programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății.