Aproape 1.000 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus după ce au participat la un festival în aer liber de două zile din Olanda, relatează Business Insider.

Aproape 1.000 de persoane au contractat coronavirusul la festivalul VerkniptFoto: Verknipt.org

Potrivit cifrelor oficiale publicate de autoritățile din Utrecht, 448 de persoane au fost expuse coronavirusului în prima zi a festivalului care a avut loc în weekendul de 3-4 iulie și alte 516 în a doua.

Este așteptat ca în următoarele zile să fie identificate noi cazuri, potrivit unui oficial local citat de site-ul Dutch News.

Informațiile despre simptomele dezvoltate de participanți și gravitatea lor nu au fost făcute publice deocamdată însă în general în rândul persoanelor vaccinate acestea sunt mai ușoare.

Festivalul Verknipt, care a atras în jur de 20.000 de participanți, a fost primul organizat în Olanda după ce autoritățile au relaxat măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului pe 26 iunie.

Participanților li s-a cerut să prezinte la intrare dovada că s-au vaccinat anti-Covid, că s-au vindecat de boală sau că au fost testați negativ pentru coronavirus.

Imaginile de la festival arată că petrecăreții nu au respectat distanțarea fizică, după cum se poate observa din postarea de pe Twitter de mai jos a primăriței Sharon Dijksma care a mers la festival în 3 iulie.

Luni, premierul olandez Mark Rutte și-a cerut scuze pentru relaxarea prea rapidă a restricțiilor, afirmând că guvernul a comis o „eroare de judecată”.

„Ceea ce am crezut că este posibil s-a dovedit a fi greșit în practică. Am făcut o eroare de judecată, suntem dezamăgiți și ne cerem scuze”, a afirmat acesta.

Guvernul a reimpus restricții asupra vieții de noapte în urmă cu două săptămâni și a anulat toate evenimentele cu un număr mare de participanți până pe 14 august.

Numărul de noi infecții cu coronavirusul a început să crească iar în Olanda, aproape 52.000 de contagieri fiind depistate săptămâna trecută, de 5 ori mai multe decât în cea care a precedat-o.

Institutul de sănătate publică al țării a descoperit că 37% din noile infecții au fost contractate în domeniul ospitalier, potrivit ABC News.

La sfârșitul lunii trecute 180 de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 la o „petrecere liberă de Covid” organizată într-un club de noapte din Enschede, un oraș din estul Olandei. 800 de persoane au participat la petrecere.