Peste 900.000 de francezi s-au grăbit luni noapte să se programeze pentru vaccinarea contra Covid-19 după ce președintele Emmanuel Macron a avertizat că cei care nu au un test negativ la coronavirus sau nu s-au vaccinat vor fi vizați de restricții, transmite Reuters.

Centru de vaccinare din FrantaFoto: Isa Sarhin / Sipa Press / Profimedia Images

Anunțând un set larg de măsuri pentru combaterea creșterii numărului de infectări, Macron a spus luni că vaccinarea nu va fi obligatorie pentru populație obișnuită, dar a subliniat că restricțiile îi vor viza pe cei care nu s-au imunizat împotriva coronavirusului.

De asemenea, președintele statului francez i-a avertizat pe angajații din sănătate că dacă nu se vaccinează până pe 15 septembrie vor suporta consecințele.

Stanislas Niox-Chateau, șeful Doctolib, unul dintre cele mai mari site-uri de programare pentru vaccinare, a declarat că au fost consemnate accesări în număr record după anunțul președintelui.

”Au fost 7,5 milioane de conectări la Doctolib în doar câteva minute. Peste 900.000 de francezi și-au făcut programări la vaccinare ieri (luni nota red.), de două ori mai multe decât recordul din 11 mai”, a spus Niox-Chateau.

Permis Covid pentru accesul în restaurante sau anumite mijloace de transport

Franța a decis să impună vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru toți lucrătorii din unitățile sanitare, personal medical sau nu, precum și pentru persoanele aflate în contact cu persoane vulnerabile, a anunțat luni seara președintele Emmanuel Macron.

"Vor avea termen până pe 15 septembrie să se vaccineze", iar apoi vor fi aplicate sancțiuni, a declarat șeful statului francez într-o alocuţiune televizată, prezentând noile măsuri anti-Covid adoptate de autorități pentru a se încerca limitarea propagării variantei Delta a coronavirusului.

Franța va impune prezentarea unui permis sanitar și pentru accesul în restaurante, cafenele și anumite mijloace de transport, începând din luna august, a mai anunțat președintele Macron, pentru a-i încuraja pe francezi să se vaccineze împotriva Covid-19.

„Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum și în spitale, cămine de bătrâni și unități de asistență medico-sociale, dar și în avioane, trenuri și autocare pentru călătorii de lungă durată, unde, din nou, doar cei vaccinați și persoanele testate negativ vor putea avea acces în aceste locuri”, a declarat Macron, adăugând că documentul va fi impus în circa zece zile și în locurile de agrement și de cultură.