Franța a decis să impună vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru toți lucrătorii din unitățile sanitare, personal medical sau nu, precum și pentru persoanele aflate în contact cu persoane vulnerabile, a anunțat luni seara președintele Emmanuel Macron, transmite AFP.

Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

„Vor avea termen până pe 15 septembrie să se vaccineze”, iar apoi vor fi aplicate sancțiuni, a declarat șeful statului francez într-o alocuţiune televizată, prezentând noile măsuri anti-Covid adoptate de autorități pentru a se încerca limitarea propagării variantei Delta a coronavirusului.

Din august, permis sanitar pentru accesul în restaurante sau anumite mijloace de transport

Franța va impune prezentarea unui permis sanitar și pentru accesul în restaurante, cafenele și anumite mijloace de transport, începând din luna august, a mai anunțat președintele Macron, pentru a-i încuraja pe francezi să se vaccineze împotriva Covid-19.

„Permisul sanitar se va aplica în cafenele, restaurante, centre comerciale, precum și în spitale, cămine de bătrâni și unități de asistență medico-sociale, dar și în avioane, trenuri și autocare pentru călătorii de lungă durată, unde, din nou, doar cei vaccinați și persoanele testate negativ vor putea avea acces în aceste locuri”, a declarat Macron, adăugând că documentul va fi impus în circa zece zile și în locurile de agrement și de cultură.

****

Franţa are o mişcare anti-vaccinistă tenace, dar autorităţile au mizat pe faptul că vor putea convinge suficiente persoane, inclusiv personal medical, să se vaccineze voluntar pentru a diminua răspândirea virusului.

Totuşi, o scădere a ratelor de vaccinare pe măsura ce se avansează în lunile de vară şi o creştere a numărului de infectări din cauza noii variante dominante Delta au forţat guvernul să regândească strategia, scriu Reuters și Agerpres.

Franţa a trecut de la un număr mediu de 400.000 de inoculări pe zi la sfârşitul lui mai, la circa 165.000 pe zi în prezent.

În urmă cu o zi, ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, atrăgea atenția că există riscul ca la începutul lunii august Franța să aibă 20.000 de infectări pe zi, dacă nu se ia nicio măsură.

„Ţinând cont de tendinţa epidemiologică a acestei variante Delta, mult mai contagioasă decât Covid-19 cu care ne-am confruntat vara trecută, cele 3.000 de cazuri ar putea deveni 6.000 într-o săptămână, 12.000 în 15 zile şi să urce la peste 20.000 sau chiar mai mult la începutul lunii august dacă nu acţionăm”, a explicat ministrul.