Uniunea Europeană este „pregătită” pentru posibilitatea vaccinării populației sale cu o a treia doză de Pfizer, pe care producătorii săi o propun, a declarat vineri comisarul european pentru sănătate și siguranță, Stella Kyriakides, potrivit AFP.

Stella Kyriakides Foto: Hotnews

„Suntem deja pregătiți în cazul în care avem nevoie de el, atât la nivel european, cât și în ceea ce privește o strategie europeană” pentru achiziționarea și distribuirea în comun a vaccinurilor, a declarat comisarul în cadrul unei conferințe de presă la Madrid.

„Lucrăm la asta continuu, dar decizia în acest sens se va baza pe știință”, a spus Stella Kyriakides.

Echipa ei „lucrează în permanență cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Centrul European de Prevenire a Bolilor (ECDC) pentru a adopta o poziție în următoarele săptămâni sau luni”, a adăugat ea.

În ciuda progresului campaniei de vaccinare în UE (65% dintre cetățeni au primit o primă doză, 47% ambele), comisarul cipriot a avertizat: Europa se află „într-o situație foarte fragilă, datorită creșterii (în cazuri) pe care o avem în multe state membre datorită variantei Delta".

„Nu este momentul să ne relaxăm”, a insistat ea.

Joi, laboratoarele Pfizer și BioNTech au anunțat că vor transmite „rezultate încurajatoare din studiile în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual” autorităților de reglementare din Statele Unite și Europa.

Ambele companii cred că o a treia doză ar putea crește nivelul anticorpilor împotriva virusului și, de asemenea, împotriva variantei Delta foarte contagioase.