Comisia germană pentru vaccinuri (Stiko) a recomandat joi, în contextul răspândirii variantei Delta a coronavirusului, să se administreze o a doua doză de vaccin anti-Covid pe bază de ARN mesager după o primă doză de AstraZeneca, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Răspunsul imunitar după o schemă de vaccinare” care combină cele două tipuri de vaccinuri este „net superior răspunsului imunitar” produs de două injecții ale vaccinului anglo-suedez AstraZeneca, explică comisia într-un comunicat de presă.

A doua injecție ar avea loc la patru săptămâni după prima doză de AstraZeneca, indiferent de vârsta pacientului, spune Stiko.

Acum revine guvernului Angelei Merkel să urmeze sau nu această recomandare.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a avertizat joi că varianta Delta va reprezenta „70% până la 80%” din infecțiile cu Covid-19 în această lună, insistând încă o dată asupra necesității vaccinării populației.

La puțin mai mult de șase luni de la lansarea campaniei de vaccinare, 55% din populația germană a primit deja cel puțin o injecție, a precizat el, în timp ce 37,3% din populație a primit ambele doze de vaccin.

Și autoritățile din România iau în calcul modificarea schemei de vaccinare, astfel încât persoanele care au făcut prima doză cu vaccin AstraZeneca să poată face a doua doză cu vaccin de tip ARN mesager - Pfizer sau Moderna. O decizie ar urma să fie luată săptămâna viitoare, în baza datelor științifice noi care au fost publicate și în baza recomandărilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății.

Citește și: