Agenția Europeană a Medicamentului a spus vineri că a aprobat producția vaccinului anti-Covid Johnson & Johnson la o nouă fabrică din Italia, pentru a accelera aprovizionarea Uniunii Europene cu acest ser, relatează Reuters.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Aprobarea a venit după ce UE a declarat că J&J era așteptat să rateze obiectivul său de aprovizionare a UE pentru al doilea trimestru, după ce milioane de doze au fost interzise pentru utilizare în Europa din cauza problemelor de siguranță în urma unui incident de contaminare la o fabrică din SUA.

Fabrica italiană, situată în Anagni și operată de corporația cu baza în SUA Catalent, va ajuta la umplerea flacoanelor și la ambalarea vaccinului dezvoltat de J&J, a declarat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Guvernele UE au cerut Johnson & Johnson cel puțin din ianuarie să utilizeze fabrica italiană pentru îmbutelierea vaccinurilor J&J produse în Europa, arată documentele interne ale UE.

Dar cererea pentru aprobarea fabricii italiene a fost depusă abia săptămâna trecută, pe 18 iunie, a declarat EMA pentru Reuters.

Conform contractului de aprovizionare al UE, J&J a fost de acord să efectueze așa-numitul fill & finish la sediile sale din Statele Unite, cel puțin în primele luni de la debutul vaccinării, chiar dacă acest lucru însemna un transfer transatlantic dublu pentru dozele produse în Europa.

Johnson & Johnson are o fabrică de vaccinuri în Leiden, în Olanda, operată de unitatea sa Janssen.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul UE a salutat aprobarea fabricii italiene, deoarece ar putea ajuta la accelerarea producției și a vaccinărilor. Dar a refuzat să comenteze momentul aplicării.

J&J s-a angajat să livreze anul acesta blocului comunitar 200 de milioane de doze, dintre care 55 de milioane erau așteptate până la sfârșitul lunii iunie, dar până acum a livrat mai puțin de 15 milioane de doze către bloc.

Compania americană este, de asemenea, așteptată să livreze doar 7 milioane de doze în iulie către UE, a arătat un document al Comisiei UE împărtășit joi liderilor UE.

Nu este clar câte doze produce fabrica J&J din Leiden. Compania a refuzat în repetate rânduri să răspundă la întrebări cu privire la existența unor probleme de producție acolo.

EMA a declarat vineri că recomandarea sa de a permite producția la sediul italian nu are nevoie de aprobarea formală din partea Comisiei Europene, iar instalația poate deveni operațională imediat.