Nu mai puțin de 15 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson au fost compromise de unul dintre producători, care a amestecat din greșeală ingredientele folosite la fabricarea altor vaccinuri antiCovid. Lotul compromis va duce la întârzieri semnificative în campania de vaccinare din SUA, notează Politico.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

Casa Albă știa încă de acum două săptămâni de incidentul care a fost făcut public miercuri. Fabrica Emergent BioSolutions produce ingredientele active folosite în vaccinul Johnsons & Johnson.

În ciuda acestui incident, unul dintre oficialii de la Casa Albă au susținut că Johnson & Johnson ar trebui totuși să livreze dozele promise până la sfârștiul lunii aprilie, conform contractului semnat cu guvernul federal.

Compania Johnson & Johnson, care abia și-a respectat obiectivul de a livra 20 de milioane de doze până la sfârșitul lunii martie, a promis guvernului SUA că va pune la dispoziție 100 de milioane de doze până în iunie.

Administrația Biden a cerut companiei să supervizeze direct producția serului de către fabrica Emergent.

SUA derulează una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare antiCovid. Astfel, potrivit Centrului pentru Control și Prevenție a Bolilor (CDC) unul din șase americani au fost vaccinați împotriva coronavirusului. Concret, au fost administrate peste 150 de milioane de doze, din care 55 de milioane sunt oameni imunizați (cu a doua doză) și 97 de milioane au primit cel puțin o doză.