Vaccinarea copiilor cu vârstele de 12-15 ani ar putea începe miercuri, 2 iunie, a anunțat Comitetul de Coordonare a Vaccinării într-un comunicat de presă.

Copil vaccinat in bratele mamei saleFoto: Hotnews

„De miercuri, 2 iunie, ar putea începe imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/BioNTech. Respectarea acestui termen este condiționată de îndeplinirea tuturor criteriilor procedurale impuse de Agenția Europeană a Medicamentului, conform calendarului agreat”, precizează CNCAV în comunicatul de presă.

Potrivit comunicatului, minorii vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare începând cu 1 iunie.

Precizări ale CNCAV:

  • Campania de imunizare în rândul copiilor vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis vineri, 28 mai a.c., recomandarea de autorizare a vaccinului Comirnaty împotriva COVID-19 pentru această categorie de vârstă. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile.
  • Pentru facilitarea înscrierii la programare, platforma electronică va fi optimizată și, începând cu data de 1 iunie, permite înscrierea la vaccinare a minorilor prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali. De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough.
  • Vaccinarea este gratuită și voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).
  • Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech în cazul copiilor între 12 și 15 ani, sens în care eficacitatea la aceștia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați.

„Mâine (se pot vaccina - n.r.) 16 ani+, cel mai probabil de miercuri și categoriile 12-15 ani,” a precizat CNCAV pentru HotNews.ro, în contextul organizării maratonului de vaccinare pentru tineri.

Potrivit acestora, sunt câteva etape de parcurs până când se poate începe campania de vaccinare a copiilor.

Amintim că luni, 31 mai și marți, 1 iunie, de Ziua Copiilor, are loc un maraton de vaccinare pentru adolescenții de 16, 17 și 18 ani.

Vaccinarea cu Pfizer a copiilor între 12 și 15 ani a fost autorizată vineri de Agenția Europeană a Medicamentului și va începe și în România în câteva zile, însă după maraton, deoarece procedurile birocratice durează, precizaseră anterior reprezentanții CNCAV.