Un medic legist va determina dacă vaccinul AstraZeneca a avut vreun rol în moartea prezentatoarei BBC Lisa Shaw, după ce familia acesteia a spus că jurnalista în vârstă de 44 de ani era tratată de cheaguri de sânge la câteva zile după ce a fost imunizată cu prima doză, scrie BBC.

Vaccinul AstraZeneca posibila legatura cu moartea prezentatoarei Lisa ShawFoto: Captura

Jurnalista a murit vinerea trecută, iar un certificat interimar de deces pune pe lista posibilelor cauze vaccinul AstraZeneca.

Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA) a declarat că beneficiile vaccinului depășesc riscurile pentru majoritatea oamenilor.

BBC a văzut certificatul provizoriu de deces emis de medicul legist Karen Dilks din Newcastle.

Acesta confirmă că va avea loc o investigație cu privire la moartea jurnalistei și subliniază că ia în considerare o ”complicație după vaccinarea cu anti-Covid AstraZeneca”.

Documentul nu determină cauza morții - care nu va fi emisă până la finalizarea anchetei.

Prezentatorea BBC Radio Newcastle nu era cunoscută ca având probleme de sănătate.

Într-un comunicat de presă, familia doamnei Shaw a declarat: „Lisa a suferit dureri de cap severe la o săptămână după ce și-a făcut vaccinul AstraZeneca și s-a simțit foarte rău câteva zile mai târziu”.

”A fost tratată de echipa de terapie intensivă a RVI [Royal Victoria Infirmary] pentru formarea cheagurilor de sânge și sângerări în cap”, mai arată comunicatul.

Un purtător de cuvânt al MHRA a spus că raporatele cu un rezultat fatal sunt pe deplin evaluate și va fi inclusiv o evaluare a detaliilor post-mortem, dacă sunt disponibile.

„Suntem întristați să auzim despre moartea Lisa Shaw și gândurile noastre sunt alături de familia ei.

”Evaluarea noastră detaliată și riguroasă a rapoartelor despre cheaguri de sânge și trombocitopenie este în curs de desfășurare”, mai spune agenția de reglementare.

Un tip specific de cheag de sânge este un efect secundar cunoscut al vaccinului Oxford-AstraZeneca.

Acestea sunt numite tromboze venoase cerebrale (CVST) și ceea ce le face neobișnuite este că oamenii au adesea un nivel scăzut de trombocite în sânge.

Acestea sunt considerate extrem de rare - au fost raportate 332 de cazuri și 58 de decese raportate - după aproape 35 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca în Marea Britanie.

Citește și:

Covid: „A fost descoperită cauza trombozelor apărute după injectarea cu vaccinurile AstraZeneca și J&J”