​Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vineri vaccinarea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani cu vaccinul alinaţei americano-germane Pfizer/BioNTech. România va demara vaccinarea acestei categorii de vârstă ”cât de repede posibil”.

Vaccin PfizerFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Marco Cavaleri, șeful Biroului pentru amenințări în materie de sănătate și strategie de vaccinare din cadrul EMA, a spus că este la latitudinea statelor UE să decidă dacă și când vor decide să administreze vaccinul adolescenților din această grupă de vârstă.

Marco Cavaleri, șeful Biroului pentru amenințări în materie de sănătate și strategie de vaccinare:

  • Recomandarea este utilizarea vaccinului Comirnaty la copiii de la 12 la 15 ani la fel ca în cazul persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. Se administrează ca două injecții în mușchiul brațului, la cel puțin 3 săptămâni distanță.
  • EMA monitorizează în continuare siguranța și eficacitatea Comirnaty atât la copii, cât și la adulți
  • EMA lucrează pentru a autoriza extinderea capacității de producție și pentru a actualiza condițiile de depozitare autorizate pentru vaccinurile deja autorizate
  • 4 anticorpi monoclonali antivirali sunt în prezent în curs de revizuire de către EMA. Suntem siguri că unele dintre aceste analize vor duce la tratamente autorizate împotriva COVID19 până în al treilea sau al patrulea trimestru al anului 2021

Vaccinul este primul care obține unda verde a EMA în vederea vaccinării adolescenţilor în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Până acum, vaccinul era autorizat pentru vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 16 ani.

Cele două laboratoare au anunțat pe 31 martie că vaccinul lor anti-covid are o eficienţă de 100% la adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani, potrivit rezultatelor unui test clinic în faza 3, asupra a 2.260 de adolescenţi, în Statele Unite.

Directoarea executivă a EMA Emer Cooke anunţa la începutul lui mai că agenţia, cu sediul la Amsterdam, urma să evalueze în mod accelerat date transmise de către producătorii vaccinului în vederea autorizării vaccinării adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

Rezultatul acestei evaluări era aşteptat iniţial la începutul lui iunie. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, că aşteaptă decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului (EMA) privind vaccinarea copiilor, iar după ce această decizie va fi emisă, România va începe vaccinarea minorilor cât de repede posibil.

”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a fost întrebată, de asemenea, cât de repede va putea începe vaccinarea copiilor, după decizia EMA , ea răspunzând că totul depinde şi de cât de repede vor fi făcute modificări în Registrul Electronic de Vaccinare.

”Cred că depinde cum se iau deciziile în cadrul CNCAV, depinde şi cât de repede ne ajustăm pe partea procedurală, acele modificări în Registrul electronic de vaccinare şi cât de repede transmitem procedurile către centrele de vaccinare şi către medicii de familie implicaţi în aceste procese”, a mai declarat Mihăilă.

Citește și: