Acesta este anunțul făcut marți de companie pentru analiștii și reporterii de pe Wall Street cu ocazia comunicării rezultatelor trimestriale ale companiei farmaceutice americane, potrivit cotidianului New York Times.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

De asemenea, Pfizer va aplica în această lună pentru aprobarea deplină ca vaccinul să fie administrat tuturor celor între 16 și 85 de ani, iar în august se așteaptă să comunice primele date ale studiilor clinice privind siguranța vaccinului pentru femeile însărcinate.

La începutul săptămânii viitoare, Food and Drug Administration (FDA) este așteptată să emită autorizația de urgență pentru ca vaccinul să fie administrat copiilor cu vârste între 12 și 15 ani, un pas înainte important în lupta SUA cu Covid.

În prezent, vaccinul Pfizer-BioNTech este injectat adulților după autorizația de urgență primită de companie în decembrie. Autorizațiile de urgență sunt temporare și pot fi revocate când încetează starea de urgență pentru sănătatea publică.

Obținerea aprobării depline de la FDA va însemna, printre altele, posibilitatea vânzării vaccinului direct către populație. Procesul de aprobare va dura luni de zile.

„Aprobarea deplină este un indicator binevenit pentru siguranța și eficacitatea vaccinului Pfizer”, afirmă într-un email Saskia Popescu, epidemioloagă infecționistă la Universitatea George Mason. Aprobarea deplină va permite ca vaccinul să rămână pe piață și după ce pandemia va bate în retragere.

Va permite companiilor, agențiilor guvernamentale, școlilor și altor entități să impună vaccinarea. Universitatea California și sistemul universitar public din California, de exemplu, au anunțat că după emiterea aprobării depline de către FDA le vor cere studenților, profesorilor și întregului personal să se vaccineze.

Forțele armate ale SUA, în care mulți militari au refuzat vaccinarea, au anunțat că nu o vor face obligatorie câtă vreme există doar autorizație de urgență. Anunțurile de la Pfizer vin în momente în care ritmul vaccinării pare a încetini în SUA.

„Practic ne apropiem de finalul vaccinării celor care și-au așteptat voluntar rândul”, spune Rupali Limaye, cercetătoare de sănătate publică la Johns Hopkins care studiază utilizarea vaccinului. Aprobarea deplină de la FDA este așteptată să stimuleze încrederea în vaccin, mai ales a celor care încă au temeri legate de viteza cu care a fost dezvoltat.

„Îi va încuraja să spună acum că este ok, a fost complet evaluat”, afirmă Limaye.

Dr. Popescu a mai spus că posibilitatea aprobării vaccinului pentru copii este încurajatoare și frustrantă în același timp.

„Există lucrători esențiali pe tot globul incapabili să primească vaccinul, precum și țări pentru care ar putea fi inaccesibil mai bine de un an, așa că această discuție ar trebui lărgită pentru a include acces global.”

Pe același subiect: