Președintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri că vaccinarea anti-Covid obligatorie a populației ar fi „nepractică și imposibilă” după ce fostul său premier Dmitri Medvedev lansase ideea în contextul eșecului campaniei de vaccinare a Rusiei, relatează Moscow Times.

Vladimir Putin si Dmitri MedvedevFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Medvedev își exprimase sprijinul pentru vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului în urmă cu câteva zile, doar pentru a reitera ulterior natura sa voluntară.

Cel puțin o regiune a Rusiei a revenit asupra deciziei de a face vaccinarea anti-Covid obligatorie.

„Este nepractic și imposibil să introducem vaccinarea obligatorie”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe economice difuzate în direct de televiziunea de stat.

„Cetățenii trebuie să realizeze ei înșiși această nevoie și să înțeleagă că dacă nu se vaccinează s-ar putea confrunta cu un pericol foarte serios și chiar mortal”, a adăugat președintele rus.

Autoritățile ruse au anunțat joi că aproape 12% din populația totală a țării, aproximativ 17 milioane de locuitori, au primit cel puțin o doză a unuia dintre cele 3 vaccinuri anti-Covid dezvoltate și aprobate în Rusia.

Oficialii federali și-au luat angajamentul de a atinge imunitatea în masă a populației până în 2021 dar ritmul actual al vaccinărilor sugerează că procentul de 70% necesar pentru a atinge acest obiectiv nu va fi atins până înspre finalul anului viitor.

Autoritățile se confruntă cu un scepticism înrădăcinat față de vaccinuri, sondajele de opinie arătând că un număr semnificativ al rușilor refuză să se vaccineze anti-Covid.

Primarul Moscovei Serghei Sobyanin, care a propus miercuri deschiderea unor „zone libere de Covid” pentru restaurante, a deplâns săptămâna trecută că procentul persoanelor vaccinate împotriva Covid în capitala rusă este cel mai mic din orice mare oraș din Europa.

Moscova este epicentrul pandemiei de COVID-19 din Rusia, având unele dintre cele mai mari rate ale contagierilor și deceselor din lume.