Rata de infectare în Capitală continuă să scadă și a ajuns sâmbătă la 1,11 la mie, conform datelor anunțate de Direcția de Sănătate Publică.

Bucuresti si Parcul HerastrauFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

DSP București a anunțat că sâmbătă la ora 10.00 rata de incidența cumulată calculată la 14 zile era de 1,11 la mia de locuitori, scăzând de la 1,21, cât a fost vineri.

Joi a fost 1,3, miercuri indicele a fost de 1,42, iar marți a fost raportată o rată de infectare de 1,49, fiind pentru prima dată când a scăzut sub 1,5. Cea mai mare rată de infectare în Capitală - 7,08 - a fost în 31 martie.

Joi, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a decis noi măsuri de relaxare a unor restricții în Capitală, care au intrat în vigoare de vineri dimineață:

  • deschiderea restaurantelor și a cafenelelor la 50% din capacitate, față de 30% acum
  • deschiderea teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacol la 50% din capacitate
  • deschiderea sălilor de jocuri de noroc la capacitate de 50%
  • permiterea spectacolelor de tip drive-in, cu 3 persoane în mașină, dacă nu sunt din aceeași familie
  • permiterea concertelor și spectacolelor în aer liber, cu până la 300 de spectatori

Cu toate acestea, în unele zone și în weekend purtatul măștii în aer liber va rămâne obligatoriu. Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență se întrunește sâmbătă la prânz pentru a analiza care sunt zonele aglomerate din Capitală în care masca ar putea rămâne obligatorie în aer liber.

CITEȘTE ȘI:

Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 15 mai, la nivel național:

- se elimină restricțiile privind portul măștii în spațiile deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în târguri, stații, mijloace de transport în comun, la locul de muncă

- se elimină restricțiile privind circulația pe timpul nopții a persoanelor

- se stabilește programul restaurantelor, cafenelelor în intervalul 05-24.00

- În spații deschise, competițiile sportive - 25 la sută din capacitatea spațiului, doar pentru persoanele vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la completarea schemei de vaccinare, test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau test antigen negativ nu mai vechi de 24 de ore.

- Organizarea spectacolelor de tip drive-in: numai dacă membrii ocupați ai mașinii sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane

- Concerte, festivaluri: permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii, persoanelor vaccinate complet, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, rezultat negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore, antigen nu mai vechi de 24 de ore, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

- Workshopuri pentru adulți: maxim 50 de persoane în interior, maxim 200 de persoane în exterior.

- spații închise - săli de sport - fără a depăși 50 la sută din capacitate unde incidența cumulată la 14 zile mai mică sau egală cu 3 la 1000 de locuitori, cu suprafață 7 metri pătrați pentru fiecare persoană

- Operatori economici - săli de sport: 70% din capacitate, în localitățile în care incidența pe ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, patru metri pătrați pentru fiecare persoană, dar persoanele trebuie să prezinte certificat de vaccinare.