Zece cazuri de COVID-19 cu tulpina indiană a virusului (B.1.617.2), care a provocat situația dramatică din India, au fost depistate până în 9 mai în România, în rândul cetățenilor indieni de la două firme din Popești Leordeni și din Colonia Bod, județul Brașov, a anunțat vineri Institutul Național de Sănătate Publică. Inițial, INSP a transmis că îmbolnăvirile respective nu sunt cu tulpina dominantă a virusului, iar acum motivează că laboratorul care a realizat secvenţierile nu încărcase încă rezultatele analizelor în platforma mondială GISAID.

HotNews.roFoto: Hotnews

INSP a anunțat vineri că până în 9 mai în România au fost identificate 10 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 - tulpina dominantă care circulă în ultimele săptămâni în India și care a generat situația actuală din această țară. Toate cazurile sunt la cetățeni indieni care lucrează la două firme din Popești-Leordeni (Ilfov) și în Colonia Bod, județul Brașov.

Inițial, INSP a comunicat, în 5 mai, când a anunțat acest focar de COVID-19, că varianta identificată prin secvențiere avea doar una dintre cele două mutații prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parțial asemănătoare cu cea care cauzase explozia numărului de cazuri în India.

Cum argumentează acum INSP:

  • "Din informațiile disponibile la acel moment se cunoștea faptul că varianta identificată prin secvențiere avea doar una dintre cele două mutații prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parțial asemănătoare cu cea care cauzase o creștere a numărului de cazuri în India.
  • Pe 11 mai 2021 Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document în care menționează că Marea Britanie a înregistrat o creștere rapidă a numărului de detecții de B.1.617.1 și, într-o măsură mai mare, a B.1.617.2, asociată cu călătoriile în India și transmiterea comunitară ulterioară. ECDC a precizat, însă, că își menține evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) și nu de îngrijorare (VOC), dar că va continua să monitorizeze în mod activ situația.
  • În urma noilor informații apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum și o sinteză a situației din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.
  • Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC, menționăm că analiza de situație a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri, și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID".

Institutul de Sănătate Publică spune că, indiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire și control sunt aceleași, necesitând, însă, o atenție deosebită în corecta lor implementare.

INSP mai susține că Ministerul Sănătății a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate.

În 29 aprilie, în România a fost confirmat primul caz de COVID-19 cu o variantă a tulpinii indiene a SARS-CoV-2. Este vorba despre o persoană de 26 de ani din India care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună și lucrează în construcții în Colonia Bod din județul Brașov, unde a fost depistat un focar de COVID în rândul unor muncitori indieni. INSP anunța atunci că varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England, care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

În 5 mai, INSP a anunțat că un focar de COVID-19 a fost depistat la două firme din Popești-Leordeni (Ilfov), unde au fost confirmați cu boala 35 de cetățeni indieni, iar 7 dintre ei au o variantă a tulpinii din India a virusului, alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India.

În 7 mai, Public Health England (PHE) a desemnat astfel varianta B.1.617.2, una dintre cele trei variante ale coronavirusului indentificate în India care s-a răspândit în Marea Britanie, drept variantă care determină îngrijorare.