Un focar de COVID-19 a fost depistat la două firme din Popești-Leordeni (Ilfov), unde au fost confirmați cu boala 35 de cetățeni indieni. Potrivit Institutului de Sănătate Publică, 7 dintre ei au o variantă a tulpinii din India a virusului.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Potrivit INSP, în 1 mai Direcția de Sănătate Publică Ilfov a anunțat că a fost depistat un focar de infecție cu SARS-CoV-2, fiind confirmați cu COVID 9 cetățeni din India, angajați ai unei firme cu sediul în Popești-Leordeni. Ei au intrat în țară prin Punctul de Control/Trecere de Frontieră Aeroport Otopeni în 20 aprilie, având teste RT-PCR negative.

Conform unei proceduri interne a firmei, cei 9 angajați au intrat direct în carantină pentru 5 zile. În 26 aprilie au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma unor teste antigen rapide.

De asemenea, tot DSP Ilfov a informat că alți 26 de cetățeni străini din India, angajați ai unei alte firme care își desfășoară activitatea în localitatea Popești-Leordeni, au fost depistați cu SARS-CoV-2 în urma unei testări cu teste antigen rapide în zilele de 19 - 20 aprilie.

Dintre cele 35 de persoane care au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, 19 sunt în prezent internate - 18 la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și o persoană la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Celelalte 16 persoane pozitive doar la testul rapid se află, în continuare, în izolare în localitatea Popești-Leordeni.

În 30 aprilie, pacienților internați în Spitalul „Victor Babeș” li s-au prelevat probe pentru efectuarea testelor de screening RT-PCR și a secvențierii, iar în 3 mai Institutul Cantacuzino a comunicat INSP rezultate pozitive la secvențiere pentru varianta britanică la 3 pacienți, precum și pentru o variantă indiană, alta față de cea care a provocat situația epidemiologică actuală din India, la alți 7 pacienți, conform INSP. Alți 5 pacienți au fost pozitivi pentru varianta B.1.127, care nu reprezintă o varianta ce determină îngrijorare. În 3 cazuri probele au o încărcătură virală mică neconcludentă.

În 29 aprilie, în România a fost confirmat primul caz de COVID-19 cu o variantă a tulpinii indiene a SARS-CoV-2. Este vorba despre o persoană de 26 de ani din India care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună și lucrează în construcții în Colonia Bod din județul Brașov, unde a fost depistat un focar de COVID în rândul unor muncitori indieni. Conform Institutului de Sănătate Publică, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England, care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.