Rata de infectare în Capitală continuă să scadă și a ajuns vineri la 1,21 la mie, conform datelor anunțate de Direcția de Sănătate Publică.

Coronavirus in RomaniaFoto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Întrucât incidența rămâne peste 1 la mie, școlile din București rămân în săptămâna 17-22 mai tot în scenariul galben, astfel că elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a vor face tot școală online.

DSP București a anunțat că vineri la ora 10.00 rata de incidența cumulată calculată la 14 zile era de 1,21 la mia de locuitori, scăzând de la 1,3, cât a fost joi.

Miercuri, indicele a fost de 1,42, iar marți a fost raportată o rată de infectare de 1,49, fiind pentru prima dată când a scăzut sub 1,5. Cea mai mare rată de infectare în Capitală - 7,08 - a fost în 31 martie.

Joi, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a decis noi măsuri de relaxare a unor restricții în Capitală, care au intrat în vigoare de vineri dimineață:

  • deschiderea restaurantelor și a cafenelelor la 50 % din capacitate, față de 30% acum
  • deschiderea teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacol la 50% din capacitate
  • deschiderea sălilor de jocuri de noroc la capacitate de 50%
  • permiterea spectacolelor de tip drive-in, cu 3 persoane în mașină, dacă nu sunt din aceeași familie
  • permiterea concertelor și spectacolelor în aer liber, cu până la 300 de spectatori

De altfel, o parte dintre restricții ar urma să fie ridicate de sâmbătă, 15 mai, iar Guvernul va emite vineri o Hotărâre în care vor fi prevăzute noile măsuri. Astfel, din 15 mai se elimină obligativitatea purtatului măștii în aer liber, cu excepția piețelor sau târgurilor, și se renunță la carantina de noapte, a anunțat joi președintele Klaus Iohannis.

Ce măsuri de relaxare intră în vigoare de la 15 mai, la nivel național:

  • purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția piețelor și târgurilor
  • se elimină restricțiile de circulație noapte
  • programul agenților economici revine la normal
  • activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate

Premierul Florin Cîțu a precizat joi seară că de sâmbătă vor reveni la programul normal doar magazinele. Barurile și cluburile se vor redeschide pe interior de la 1 iunie, ”probabil la o capacitate de 50%, dar cu persoane vaccinate”, a spus Cîțu, care a avertizat că deocamdată nu vor fi permise petrecerile de noapte.