Ministrul german al sănătății Jens Spahn a cerut miercuri o „resetare globală” în lupta împotriva coronavirusului, Germania și Organizația Mondială a Sănătății anunțând crearea la Berlin a unui nou hub global pentru strângerea de date despre pandemii, relatează Reuters.

Jens Spahn, ministrul german al sanatatiiFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Vorbind în cadrul unei conferințe de presă virtuale la care a participat și cancelarul Angela Merkel și Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, Spahn a declarat că lumea este în continuare insuficient de pregătită pentru pandemii.

„Trebuie să identificăm riscurile pandemice și epidemice pe cât de rapid posibil, indiferent unde ar fi ele în lume”, a declarat ministrul german al sănătății.

„În acest scop trebuie să consolidăm sistemul global de avertizare timpurie cu analize de risc interdisciplinare și o colectare îmbunătățită a datelor cu privire la sănătate”, a mai spus Spahn.

Noul hub din Berlin va reuni instituții guvernamentale, din mediul academic și entități din mediul privat cu scopul de a centraliza date de la nivel global pentru a prezice, preveni și răspunde riscurilor pandemice și epidemice din întreaga lume.

„Vor exista mai multe virusuri care vor apărea cu potențialul de a declanșa pandemii”, a declarat și Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cadrul conferinței de presă.

OMS a fost ținta unor critici puternice pentru modul în care a gestionat pandemia, printre cei mai vocali contestatari ai organizației ONU numărându-se și fostul președinte american Donald Trump.

Tedros Adhanom a declarat însă că organizația sa este deschisă față de reforme.

Citește și: