Germania va ridica mai multe restricţii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 a anunţat marţi ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht, relatează AFP și Financial Times, potrivit Agerpres.

Campanie vaccinare GermaniaFoto: DAVID GANNON/ AFP/ Profimedia

„Persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie de un test negativ pentru a merge la cumpărături, la coafor sau să viziteze o grădină botanică, de exemplu”, a indicat Christine Lambrecht într-un comunicat.

Potrivit unui text adoptat marţi de guvern şi care urmează să fie votat la sfârşitul săptămânii de către parlament, persoanele vaccinate se vor putea „întâlni în privat fără restricţii”, a adăugat ministrul.

Restricţiile de circulaţie recent introduse de la ora 22:00 nu se vor mai aplica persoanelor care au primit două doze de vaccin.

Bundestagul va vota acest text joi şi Bundesrat-ul, organul legislativ al landurilor federale, vineri.

Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri de relaxare ar putea intra în vigoare în acest weekend.

Peste 6,7 milioane de persoane au primit luni ambele doze de vaccin anti-COVID-19 în Germania şi aproape 24 de milioane o doză, potrivit Institutului Robert Koch.

Germania, puternic afectată de un al treilea val epidemic în această iarnă, a adoptat timp de câteva luni numeroase restricţii, de la închiderea barurilor, restaurantelor, spaţiilor culturale şi a celor sportive, până la închiderea magazinelor neesenţiale, limitarea drastică a întâlnirilor private sau chiar restricţii de circulaţie pe timp de noapte.

Spre deosebire de multe ţări europene, guvernul german nu a prezentat încă un calendar pentru redeschiderea acestor activităţi.

„A trebuit să restricţionăm drepturile fundamentale în timpul crizei sanitare pentru a proteja viaţa şi sănătatea. A fost extrem de dureros pentru mine, ca ministru al Justiţiei”, a subliniat Christine Lambrecht.

„De asemenea, am spus întotdeauna că drepturile fundamentale trebuie restabilite de îndată ce restricţionarea lor nu mai este justificată”, a adăugat ministrul social-democrat.

„Scăderea ratelor de infectare şi faptul că tot mai mulţi oameni se vaccinează îmi oferă încredere că putem trece rapid la alte etape de deschidere”, a concluzionat ea, subliniind că „pandemia nu s-a încheiat încă”.

Germania are până marţi 3.433.516 de cazuri de COVID-19 declarate oficial (o creştere cu 7.534 în 24 de ore) şi 83.591 de decese (o creştere cu 315).

Citește și: