ÎPS Teodosie, după ce purtătorul de cuvânt al BOR i-a criticat pe preoții antivacciniști: Hristos este doctorul suprem / Bănescu, un laic care nu poate înțelege

de N.O.     HotNews.ro
Luni, 3 mai 2021, 22:53 Actualitate | Coronavirus


Teodosie
Foto: Facebook
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus luni că purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, este un ”laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor”, iar ”Hristos este doctorul suprem”. Mai mult, acesta a dat exemplul Sfântului Vasile cel Mare, care ”a murit când a vrut Dumnezeu, nu când a vrut medicul.

„Hristos este doctorul suprem, iar cel care comentează este un laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor care are grijă de păstoriții săi. Am citit (ce-a spus) şi m-am mirat. Mi-a fost student, dar vrând să dea răspunsuri de tot felul, se încurca în ele”.

Întrebat dacă e nevoie de implicarea preoților în a-i convinge pe oameni să se vaccineze, după ce Biserica a fost chemată să sprijine campania de vaccinare, Teodosie a făcut referire la Sfântul Vasile cel Mare și a spus că acesta ”nu a murit când a vrut medicul, ci când a vrut Dumnezeu”.

”E treaba medicilor să se implice, noi nu ne amestecăm. Avem mulți medici. Sunt și medici care sunt împotrivă. Noi ce să înțelegem? Spun că nu este ideal vaccinul. Noi nu ne amestecăm. Nu vorbim despre aceste adevăruri care nu sunt sigure (...) Mai mare protecţie ca a lui Dumnezeu nu putem avea.(...) Avem din viața Sfântului Vasile cel Mare, un medic iscusit îi spunea că e moarte, nu a murit când a vrut medicul, ci când a vrut Dumnezeu. S-a rugat la Dumnezeu și i-a împlinit planul pe care îl avea. Să nu amestecăm lucrurile”, a declarat ÎPS Teodosie, luni, la Antena 3.


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, i-a criticat, în cadrul emisiunii ”În fața ta”, difuzată duminică, pe preoții antivacciniști care spun că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”. El a precizat că astfel de declarații i-au demobilizat pe credincioși să se vaccineze. Bănescu a spus că oamenii ar trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba de sănătatea lor și că nu există un conflict între știință și credință.

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declarați zgomotos antivacciniști din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, a creștinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul și sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșală profund, dar comit, fără să-și dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia, tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Bănescu, în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24.

Patriarhul Daniel a lansat sâmbătă un îndemn către oameni să se vaccineze, afirmând că 2.500 de persoane au fost lăsate sâmbătă să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17118 vizualizari

 • +71 (87 voturi)    
  teo ar fi in stare sa-l sfideze si pe dzeu (Luni, 3 mai 2021, 22:58)

  qwerasdf [utilizator]

  daca i-ar aparea in cale. Omul asta e un monument de mojicism si hotie.

  intr-o tara normala, barbosul asta freca latrinele din puscarie.
 • +72 (86 voturi)    
  pai asa ar trebui sa zica si statul (Luni, 3 mai 2021, 22:59)

  Mistrelutz [utilizator]

  si autoritatile locale,cand cere BOR bani: 'nu ne amestecam'.
 • +60 (74 voturi)    
  .. (Luni, 3 mai 2021, 23:02)

  ak33 [utilizator]

  "a declarat ÎPS Teodosie, luni, la Antena 3."
  unde putea mache sa delcare asta decat la televiziunea unui prieten securist
  • -12 (20 voturi)    
   Mass media (Marţi, 4 mai 2021, 4:09)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   Asta e o admisiune ca televiziunile sunt de fapt mașinării de propaganda. Dacă ar fi vorba doar de informare, și Digi și Antena i-ar fi dat pe amândoi.
 • +43 (63 voturi)    
  Om de grotă (Luni, 3 mai 2021, 23:04)

  Dogul [utilizator]

  Bărbosul a rămas cu mintea-n grotă, dar cu gândurile și fapta, evident, s-a adaptat vremurilor moderne. Ne-o zic dosarele lui de SecuȘpagovel
 • +18 (22 voturi)    
  Ipocrizie (Luni, 3 mai 2021, 23:33)

  Tyrion.lann [utilizator]

  Zice ca nu se amesteca, dar apoi zice ca nu este ideal vaccinul. Pai, daca nu te amesteci, cel mai corect este "No comment" la orice discutie sau cel mult putea sa invoce corect:
  "Dati Cezarului ce este al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu."

  Deci in treburile politice sa se supuna autoritatii statului.
 • +6 (12 voturi)    
  hai sa vedem (Luni, 3 mai 2021, 23:34)

  Neutral01 [utilizator]

  1. Medicul nu doreste ca pacientul sau sa moara, ci incearca sa-l vindece si sa-l tina in viata. De aia exista ceata Sfintilor Doctori-fara-de-arginti, una din cele 9 cete pomenite la Proscomidie. Nici o alta profesiune nu are ceata sa distincta de sfinti. Asa ca ascultati-i pe doctori!
  2. Sfanta Impartasanie nu e vaccin, e ceva infinit mai pretios. Dar cand n-ai argumente, spui orice....
 • +8 (20 voturi)    
  Nici o treaba (Luni, 3 mai 2021, 23:49)

  Socrate2021 [utilizator]

  Nu vad ce relevanta poate sa aiba parerea unui asemena personaj intr’un domeniu ce il depaseste cu vreo 2000 de ani... sa isi vada mai bine de cele sfinte. Biserica ar face bine sa nu se implice in nici un fel in chestiuni ce nu o privesc si in care nu are competenta.
  • +6 (10 voturi)    
   are (Marţi, 4 mai 2021, 8:58)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Socrate2021

   importanță. Uite, după minusuri, câți adepți are adjunctul lui Scaraoțchi.
  • -4 (8 voturi)    
   just (Marţi, 4 mai 2021, 11:11)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Socrate2021

   de aceea mi se pare aiurea ca BOR sustine vaccinarea
 • +21 (27 voturi)    
  ;:D (Marţi, 4 mai 2021, 0:00)

  Casargoz [utilizator]

  Este un laic care mi-a fost student:)
  Interesantă ideea unei biserici numai pentru slujitorii săi .
  Un fel de templieri, reguli numai pentru slujitorii adevărați . Nu mai știu cum se chemau ritualurile de inițiere “numai” pentru slujitori.Biserica ce se adresa laicilor le zicea sectarilor care se adorau pe ei înșiși intr-un fel: idolatri, eretici etc..
  Dar de fapt este doar un slujitor mândru :
  Mândria este „primul pui al diavolului” (Avva Evagrie Ponticul) și totodată singura patimă care îl aseamănă cel mai mult pe om cu vrăjmașul lui cel nevăzut (Părintele Arsenie Papacioc)

  Sfântul Maxim Mărturisitorul ne învață că mândria se hrănește din „lipsa cunoașterii lui Dumnezeu”, ceea ce duce la o „cugetare confuză” a omului, identificată de Sfântul Isaac Sirul sub forma a „două neștiințe”: necunoașterea milei lui Dumnezeu și a propriei noastre neputințe.

  Mândria este iubirea „bolnavă” de sine, totuna cu „orbirea” sufletului, care îi determină pe cei „plini de sine” să susțină și să creadă, că ei sunt „măsura tuturor lucrurilor”, că ei cunosc totul, că fără ei viața comunității se va opri în loc, că datorită meritelor lor se cuvine recunoștința întregii lumi...

  Ultima fraza ma face sa înțeleg îndepărtarea mea de BOR. O biserica cu preoți mandri casa sa fie o măsura a tuturor lucrurilor , și care când vorbesc de foștii studenți se dezic de ei. Ce învățătura sa iei de la acesta?
 • +18 (24 voturi)    
  Ma si miram (Marţi, 4 mai 2021, 0:14)

  midufi [utilizator]

  Cum ar fi fost ca IPS Teo sa fie rezonabil, macar in privinta pandemiei...
  Lui ii sta mintea doar la umplerea buzunarelor proprii...
  Credinciosii ? Niste fraieri care sunt buni doar sa cotizeze.
  Scarba.
 • +24 (30 voturi)    
  Aha (Marţi, 4 mai 2021, 0:17)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Pai in cazul asta, daca se imbolnaveste, sa nu deranjeze medicii...
  • +9 (11 voturi)    
   e posibil (Marţi, 4 mai 2021, 9:00)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   ca individul să se fi vaccinat pe șest, să nu se prindă mirenii cât minte.
 • +26 (34 voturi)    
  gizăs (Marţi, 4 mai 2021, 0:49)

  charlie666 [utilizator]

  Cum sună aberațiile individului în anul de grație 2021! ?)))
  Alții se dau cu ATV-ul pe Marte, se realizează conexiuni între creierul uman și tehnologie, inteligența artificială va deveni parte din existența noastră etc iar noi dezbatem pârțurile unui mafiot hrăpăreț, putred de bogat pe fondul promiscuității unor semeni.
  Îmi dau seama cât de mult se tem indivizi de teapa lui ca societatea să nu evolueze, realizând că educația, existența unor repere morale la tot mai mulți români i-ar lăsa fără resurse. Cum dracu mă să umbli așa echipat, cu poleiala aia pe tine, tomfa din aur și coiful ăla semeț?! :)))
 • +18 (24 voturi)    
  ÎPS Teodosie, (Marţi, 4 mai 2021, 0:53)

  dincannes [utilizator]

  ... ”Hristos este doctorul suprem” !
  Totusi, "In numele Tatalui..." ramine valabil, nu ?
 • +21 (27 voturi)    
  :-) (Marţi, 4 mai 2021, 1:31)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Asta nu mai e preot, ci sef de secta.
 • +26 (34 voturi)    
  Un tampit! (Marţi, 4 mai 2021, 2:55)

  Cataleya [utilizator]

  Cred ca si BOR-imea s-a saturat pana peste cap de cretinismele acestui ipochimen turnator si spagar, dar cred ca-i are pe toti la mana si se tem de el.
  La catolici, daca Papa pune ochii pe tine nu te mai poti ascunde nici in gaura de sarpe, ca te gaseste si te raspopeste.
  La ortodocsi, nici vorba de asa ceva, fiecare-i sef pe tarlaua lui si isi fac de cap interpretand biblia si canoanele bisericesti dupa placul si avantajul lor.
 • +22 (28 voturi)    
  un individ ignorant si infatuat (Marţi, 4 mai 2021, 5:01)

  DiDiRo [utilizator]

  care coboara in derizoriu Biserica lui Dumnezeu, la fel cu cei care-l mai baga-n seama. Dumnezeu sa-l ierte ca nu stie ce face!
  • +11 (17 voturi)    
   ba Dumnezeu sa faca dreptate (Marţi, 4 mai 2021, 8:14)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   Strict teologic, unul ca ÎPS Teodosie se cuvine să ajungă în Iad. Sau nu mai are Scaraoțchi combustibil pentru cazane?
  • +1 (7 voturi)    
   Dumnezeu sa-l ierte?! (Marţi, 4 mai 2021, 10:26)

   ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui DiDiRo

   OK, faca-se voia Lui, ca nu ne punem noi cu Dumnezeu, dar Cezarul de ce il tot iarta?! Pai Cezarul l-a omorit pe Insusi Fiul Lui Dumnezeu pentru mai putina „agitatie” decit produce teodosie - Iisus n-a indemnat niciodata poporul sa se ridice ipotriva autoritatilor...
 • +25 (29 voturi)    
  Mai Spagovene,tu nu..... (Marţi, 4 mai 2021, 5:29)

  gigiN [utilizator]

  ...esti preot,deoarece nu ai nici o legatura cu Dumnezeu.Esti doar un mare escroc,obraznic si tampit,si care traieste ca un pasa din banii unor amarati care nu te vad asa cum esti.Faptul ca esti de atata amar de ani tolerat de catrebor arata si nivelul acestei...organizatii pur lucrative.
 • +3 (19 voturi)    
  hohohoh.. (Marţi, 4 mai 2021, 5:35)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. razboi civil in BOR... asta-i pohta ce-am pohtit! sa se manance hienele intre ele.
 • +20 (26 voturi)    
  La asa tupeu (Marţi, 4 mai 2021, 6:10)

  hamangiul [utilizator]

  Nu mar mira ca Teodosie sa fie vaccinat bine mersiii...
 • +16 (24 voturi)    
  asta vrea neaparat sa omoare oameni (Marţi, 4 mai 2021, 7:32)

  anonim3 [utilizator]

  Spagoveanu nu vrea ca oamenii sa se vaccineze si pace. Solutiile ar fi 2 (nu se exclud neaparat una pe alta):
  1. Parchetul deschide un dosar pentru zadarnicirea combaterii bolilor, si justitia il condamna.
  2. BOR ia atitudine si il trimite la munca de jos, la o manastire sau un azil. Ideal ar fi sa fie trimis sa ingrijeasca pe bolnavi intr-un spital COVID (unde sigur se va putea imuniza, fie prin vaccinare fie prin contaminare).
  • +12 (18 voturi)    
   :)))) (Marţi, 4 mai 2021, 8:21)

   spirache [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   Care parchet? :))) Care procuror, care judecător? Cum credeți ca a scăpat ăsta de pușcărie dovedit fiind în atâtea rânduri dacă nu prin mijlocirea unor magistrați, tind sa cred ca doamne magistrat, pătrunși de multa pocăință. Nici nu cred ca a fost nevoie de bani ca sa scape, ci doar de credința oarbă a magistraților/magistratelor, iar tind sa cred, scuze, in autoritatea duhovnicească a trufașului șpăgar.
   • +11 (15 voturi)    
    Hot de fonduri europene !!! Dovedit, cu (Marţi, 4 mai 2021, 9:02)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui spirache

    dovezi mai presus de orice indoiala. Dar justitia dnei Florea din Constanta l-a scos basma curata. Lasand la o parte hotiile mai mici, in care au pus procurorii batista pe tambal.
    • +3 (7 voturi)    
     Nts! (Marţi, 4 mai 2021, 10:34)

     ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Judecatorul Cristian Deliorga este cel care l-a umplut de nevinovatie pe Teodosie. Iar fiindca a facut o treaba mare, Insusi Dumnezeu l-a saltat la Curtea Constitutionala!!!
     Dar poate ca ai dreptate cu „justitia dnei Florea din Constanta”, ca zice internetul ca Florea si Deliorga erau amanti...
 • +18 (22 voturi)    
  Ca să nu spună ÎPS Teodosie că suntem răi. (Marţi, 4 mai 2021, 8:31)

  asavreau [utilizator]

  Să meargă într-un spital COVID, la secția ATI, îmbrăcat cu odăjdiile bisericești și atât, să-i împărtășească și binecuvânteze pe cei bolnavi de acolo, demonstrând că urmare a împărtășaniei și binecuvântării, acei oameni se vor însănătoși. Ar putea face un pelerinaj în India unde are ocazia să atragă la ortodoxism mulți indieni bolnavi de COVID. Nu are el acest curaj. ÎPS Teodosie are tupeu și vorbește pentru proști., este un cancer al BOR.
 • +11 (15 voturi)    
  eram (Marţi, 4 mai 2021, 8:56)

  nahir [utilizator]

  sigur că ÎPȘ Teo se bagă în seamă, dându-se singur de gol cu opțiunea antivaccinistă a lui Scaraoțchi.
  E prea orbit de paralele pe care i le vântură șeful Tartarului lui prin fața ochilor, ca să își mai dea seama ca, deși sufletul și corpul împreună fac un om, acuma e rândul medicinei să-și facă treaba. Toate au un rost al lor pe lume. Medicina să vindece trupul, iar credința să vindece sufletul.
 • +8 (14 voturi)    
  pai da, ca doctorii nu vor sa le moara pacientii, (Marţi, 4 mai 2021, 9:45)

  revo [utilizator]

  dimpotriva. Scopul medicului este sa te faca bine si sa traiesti o viata cat mai lunga si mai sanatoasa.

  In schimb, biserica ortodoxa, ramasa fara clienti cotizanti, tot incearca sa faca rost de inmormantari.

  Omul asta este bolnav, trece printr-un fel de delir din care pare ca nu se poate iesi, e cazul ca sefii lui ierarhici sa intervina. Cu camasa de forta, daca e nevoie.

  Iar mass media sa inceteze sa-l popularizeze.
 • +11 (15 voturi)    
  IPS Teodosie (Marţi, 4 mai 2021, 9:49)

  Alex2009 [utilizator]

  Daca 1000 sau 10.000 sau 100.000 de oameni mor nevaccinati, nemaiavand timp sa revina la credinta,
  din cauza antivaccinistilor, ce ar avea de spus Inalt Prea Sfintitul ?
  Ce va raspunde la Judecata ?
  Ca el a aparat credinta ?
  Doar la asta ar trebui sa se gandeasca, la cei care au murit din cauza lui, nespovediti, neimpartasiti, nemai avand timp de indreptare, de a reface legatura cu Dumnezeu.
  Dar pe IPS Teodosie nu pare deloc sa-l duca mintea la asa ceva. Parca e un robot ce repeta aceleasi lucruri, mereu.
  Poate asta inseamna microcipare, nu ce reclama cei ca el...
 • +4 (8 voturi)    
  un infractor facut scapat de inftactorii (Marţi, 4 mai 2021, 10:20)

  Antenistontel [utilizator]

  din justitie!
 • +2 (6 voturi)    
  Cuvantul unei gandiri libere ! (Marţi, 4 mai 2021, 10:29)

  Cugetator [utilizator]

  Nu cred in problemele religioase, fara a avea, desigur o siguranta absoluta in existenta sau inexistenta fenomenelor religioase. Nu voi vorbi prea mult despre arhiepiscopul Teodosie, care indiferent de credinta sa manifestata fanatic, cred ca este un histrion al politicii ecleziastice, avand evident o dorinta de marire in aceasta organizatie care este biserica . Purtatorul de cuvant al Patriarhiei numitul Vasile Banescu , imi pare un om rezonabil si care nu poate place fanaticilor Bisericii ,care nu se opresc la Teodosie. La fel, pot intelege aderenta la credinta a unor oameni inteligenti si educati si aceasta datorita familiei si educatiei religioase, dar imi este greu sa inteleg cum accepta niste minuni anuale si chiar multianuale , fara sa li zdruncine credinta de tipul crede si nu cerceta, atat de indepartata de gandirea libera !
  • +1 (7 voturi)    
   o singura mentiune: (Marţi, 4 mai 2021, 12:32)

   DiDiRo [utilizator] i-a raspuns lui Cugetator

   "crede si nu cerceta" nu are legatura cu Biserica lui Dumnezeu ci este raspunsul unui ignorant gen teodosie. Cu biserica lui Dumnezeu are legatura "nebanuite sunt caile Domnului" care are un cu totul alt inteles.
 • +2 (4 voturi)    
  treaba lui (Marţi, 4 mai 2021, 16:44)

  hanu [utilizator]

  dar nu cred ca ar mai trebui sa primeasca bani de la buget nici unul.
 • 0 (2 voturi)    
  Teodeosieee (Marţi, 4 mai 2021, 16:53)

  Costi888 [utilizator]

  Cand ai spus ca Teodosie este doctorul suprem... sper ca te ai referit la modul “spiritual”.
  Altfel data viitoare cand ai nevoie de tratament, sa ti faci o programare la dumnezeu.
 • -2 (6 voturi)    
  Cenzura (Marţi, 4 mai 2021, 16:57)

  Tokra [utilizator]

  Dirty Job HN!

  Se aproba doar mesajele anti Biserica, v-ati intins bine tentaculele dar nici asa nu o sa reusiti, va garantam 100%, suntem mult prea multi pro Biserica ca sa puteti reusi!

  Never Ever!
  • 0 (2 voturi)    
   Ce e aia Pro sau Anti Biserică ? (Marţi, 4 mai 2021, 20:25)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Tokra

   Concret.
 • +1 (3 voturi)    
  Deci el nu a fost NICIODATA la doctor? (Marţi, 4 mai 2021, 19:02)

  LiviuX [utilizator]

  Oare s-a nascut acasa, cu o moasa numai? Iar daca are copii, si ei la fel?
 • 0 (0 voturi)    
  Incet incet ... (Miercuri, 5 mai 2021, 3:47)

  Amariei [utilizator]

  Biserica se indeparteaza de oameni si in cativa zeci de ani bisericile vor fi aproape goale, cu niste stafii in haine aurite plimbandu-se prin ele...Amin.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by