Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că la București vor avea loc luna aceasta primele spectacole – experiment pentru testarea variantelor de reluare a activităților ce implică participarea unor grupuri numeroase de persoane.

Coronavirus RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Spectacole cu sala plină, în Capitală

Prefectul a precizat, la Digi 24, că în weekendul 14-15 mai, împreună cu Ministerul Culturii, vor fi organizate spectacole experiment, un fel de programe-pilot, la Opera Română și la Teatrul Național din București.

Spectacolele vor avea loc cu sala aproape plină, nu la capacitate de 30%, cu condiția ca participanții să fie vaccinați anti-COVID.

”Pasul de descreştere este undeva la 0,2 puncte procentuale. Dacă s-ar menţine aşa, şi sperăm să se menţină, putem avea speranţe că în luna mai să ajungem la 1,5 la mie rată de infectare şi atunci să putem să luăm şi alte măsuri de relaxare”, a declarat, luni, la Digi 24, Alin Stoica.

Prefectul a menţionat că în cazul în care se va ajunge la o rată de infectare de 1,5 la mie, sălile de spectacole şi restaurantele vor putea funcţiona la o capacitate de 50%.

"De asemenea - spectacole de tip drive in sau spectacole în aer liber cu un număr de participanţi de maximum 300. Acestea sunt unele dintre măsurile de relaxare pe care le-am putea vedea la 1,5 la mie. Şi având în vedere că vine vara şi aşteptăm genul acesta de evenimente, de spectacole, coroborat şi cu un număr mai mare de oameni care sunt vaccinaţi, atunci lucrurile ar putea să arate chiar bine", a spus el.

Concerte-pilot în Spania

Obligativitatea măștilor de protecție nu a putut diminua încântarea petrecăreților din orașul spaniol Girona când pentru prima dată după opt luni viața de noapte s-a întors în weekendul 1-2 mai. Totul, datorită unui program pilot privind pașapoartele digitale de vaccinare în care autoritățile își pun speranța să permită socializarea fără răspândirea coronavirusului.

Din octombrie, concertele au fost interzise în regiunea de nord-est a Cataloniei, în timp ce restaurantele și barurile erau obligate să închidă noaptea începând din decembrie.

Dar, în cadrul unui plan de revitalizare a sectorului ospitalier, rezidenții din Girona ar putea pentru o seară să obțină un permis digital care să le permită să meargă la un concert sau să ia masa la cinci restaurante.

Pentru aceasta, au trebuit să descarce o aplicație pe telefoanele lor mobile și să facă un test antigen COVID-19, să arate un test PCR negativ sau dovada că au avut deja coronavirus.

Aproximativ 250 de persoane și-au putut achiziționa biletele pentru seara de petrecere de sâmbătă în 20 de minute.

"Mi se pare grozav, pentru că toate acestea ne afectează mental. S-ar putea să fim bine fizic, dar nu psihologic, așa că cred că acest gen de activități, controlate și cu măsuri de securitate, sunt grozave", a spus Susana Bergaz, 26 de ani.

Cele cinci restaurante care au luat parte la programul pilot au avut voie să funcționeze la o capacitate de 80%. Abonamentul este valabil până la 36 de ore și costă între 2,50 euro și 8,50 euro.

„Inițiativa Open Girona este un proiect care își propune să testeze un model de testare digitală și pașapoartele de vaccinare pentru a redeschide Girona într-un mod sigur și controlat”, au declarat duminică organizatorii Blockchain Center din Catalonia, un organism public.

Un concert de test în Barcelona, ​​în martie, pentru care 5.000 de persoane au făcut teste rapide COVID-19 și s-au înghesuit într-un loc fără distanțare socială, nu a provocat o creștere a infectărilor, au spus organizatorii la începutul acestei luni, dând speranță sectorului muribund al concertelor și muzicii live.

Festival cu 5.000 de oameni în Liverpool

5.000 de oameni au reușit să cânte și să danseze fără măști sau distanțare în timpul unui festival de muzică organizat duminică în nordul Angliei, un eveniment de testare, primul concert autorizat după carantină.

Concertul care a avut loc la Sefton Park din Liverpool, ca parte a unui plan guvernamental de testare a măsurilor de securitate având în vedere că pe 21 iunie s-ar ridica majoritatea restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Toți participanții la acest festival de două zile au trebuit să fie supuși unui test antigen înainte de a intra în incintă și vor trebui, de asemenea, să fie testați ulterior.

De asemenea, au fost nevoiți să își lase datele de contact pentru a putea configura un dispozitiv de monitorizare în cazul unui test pozitiv.

Pentru a participa la concerte, participanții la festival au trebuit să arate un test negativ și un cod QR.

Guvernul britanic a permis anterior unui număr limitat de suporteri să participe la evenimente sportive, cum ar fi un meci de fotbal pe stadionul Wembley din Londra. Cercetătorii evaluează diferite abordări privind ventilația și distanțarea.

Prestigioasa ceremonie a premiilor Brit din 11 mai va accepta 4.000 de spectatori la Londra, cu condiția ca persoanele participante să arate rezultate Covid negative.

Planuri și în Elveția

Elveția ar putea permite organizarea evenimentelor cu până la 3.000 de spectatori din iulie, deși astfel de evenimente ar fi disponibile doar pentru persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid, care pot dovedi că s-au recuperat după boală sau au un text negativ.

Guvernul a spus că acesta nu este un plan de redeschidere, ci mai degrabă un ghid pentru a pregăti cantoanele și organizatorii de evenimente. Decizia propriu-zisă dacă vor fi permise sau nu evenimentele va fi luată la jumătatea lunii iunie.

Guvernul a stabilit, de asemenea, un program pentru a oferi asistență financiară de până la 5 milioane de franci elvețieni pentru organizatorii de evenimente, în cazul în care li se va cere să anuleze evenimentele programate din scurt din cauza unei situații epidemiologice deteriorate.

Planul guvernului federal, susținut de un fond de 150 de milioane de franci, solicită ca guvernele cantonale locale să contribuie în mod egal.

Eurovision cu public?

ANP News relata pe 29 aprilie că guvernul olandez a decis că fanii vor putea participa la Concursul Eurovision din Rotterdam.

Organizatorii spuseseră anterior că nu este clar încă dacă semifinalele și finala evenimentului muzical se vor desfășura în prezența publicului, având în vedere nivelurile ridicate de infectare din Olanda.

Semifinalele vor avea loc pe 18 și pe 20 mai, iar marea finală va avea loc pe 22 mai.

Cu toate acestea, Olanda a amânat o nouă relaxare a măsurilor de carantină până cel puțin pe 18 mai, deoarece numărul infecțiilor cu COVID-19 rămâne ridicat , iar spitalele se luptă cu un număr mare de pacienți cu coronavirus, a declarat sâmbătă guvernul.

Olanda și-a relaxat ușor carantina săptămâna trecută, întrucât a fost ridicată o carantină de noapte și barurile și restaurantele care rămăseseră închise de la jumătatea lunii octombrie aveau permisiunea de a servi grupuri mici în aer liber între prânz și 18:00.

De asemenea, publicului mic i s-a permis să participe la concerte, spectacole de teatru și meciuri de fotbal în ultimele săptămâni, în efortul de a vedea cum evenimentele ar putea fi redeschise în siguranță.

Citește și: