Încă de la demararea campaniilor de vaccinare, experții din întreaga lume au avertizat că efectele secundare în urma vaccinării anti-COVID ca febra, durerile musculare sau la locul injecției trec de obicei într-o zi, două, relatează Fox News.

Echipe mobile de vaccinare MedLifeFoto: MedLife

Un nou studiu pe scară restrânsă realizat în Marea Britanie arată acum că umflarea ganglionilor după vaccinare și alte simptome apărute după vaccinare sunt mai comune în rândul persoanelor care au avut coronavirusul.

La studiul publicat pe serverul medRxiv au participat în jur de 947 de angajați sanitari din Marea Britanie care au primit prima doză a vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech. În jur de 265 dintre participanții la studiu s-au vindecat de COVID-19 înainte de vaccinare.

Studiul, care încă nu a fost evaluat inter pares (peer-reviewed), a descoperit că limfadenopatia (umflarea ganglionilor) a apărut mult mai frecvent în rândul persoanelor care contractasera anterior coronavirusul.

Procentul celor care au dezvoltat acest efect secundar după vaccinare a fost de patru ori mai mare în rândul celor care au avut COVID-19 (4% versus 1%).

În plus, și alte efecte secundare mai comune ca febra, oboseala, durerile musculare și de articulații au fost mai comune în rândul celor care contractaseră anterior coronavirusul.

8% dintre aceștia au dezvoltat febră, comparativ cu doar 2% din cei care nu au avut COVID-19.

Dureri musculare și oboseală au fost raportate de 30%, respectiv 29% din cei care s-au vindecat de COVID-19, comparativ cu doar 15%, respectiv 20% în cazul persoanelor care nu au avut nicio infecție anterioară cu Sars-CoV-2.

„În cadrul unui studiu observațional, angajații sanitari din Marea Britanie au raportat efectele secundare dezvoltate după prima doză a vaccinului BNT162b2/Pfizer. Infecția anterioară cu COVID-19 (...) a fost asociată cu un risc mai ridicat de efecte secundare raportate, printre care și limfadenopatia post-vaccinare”, concluzionează cercetătorii în studiu.

Aceștia precizează că perioada trecută între vindecarea de COVID-19 și momentul administrării vaccinului nu a afectat severitatea efectelor secundare și că nu au descoperit nicio corelație legată de Covidul de lungă durată.

Citește și: