Deşi datele oficiale indică aproximativ 643.000 de cazuri de COVID-19 în Elveţia de la începutul pandemiei, studiile serologice efectuate în această ţară estimează că în realitate mai mult de 2,8 milioane de persoane s-au infectat cu noul coronavirus în 2020 şi 2021, aşadar circa o treime din populaţia de aproximativ 8,6 milioane de locuitori, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Coronavirus ElvetiaFoto: Glories Francois / Abaca Press / Profimedia

Reprezentanţi ai Oficiului Federal de Sănătate Publică au confirmat duminică la postul de televiziune RTS aceste cifre, publicate iniţial de cotidianul local NZZ, afirmând că estimarea din noiembrie 2020 indica o infectare a circa 20% din populaţia Elveţiei, diferenţa până la estimarea actuală realizându-se în ultimele şase luni.

La fel ca în orice altă ţară, majoritatea celor infectaţi au contractat virusul fără să ştie, având numai simptome uşoare sau fiind asimptomatici, astfel că nu se regăsesc în statisticile oficiale cu cazurile de COVID-19.

Elveția, care are 8,6 milioane de locuitori, a înregistrat oficial aproape 650.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus și aproape 10.000 de decese de la începutul pandemiei. Aproape 10% din populație este vaccinată.

O demonstrație interzisă de autorități a reunit sâmbătă mii de oameni în estul Elveției, care au protestat împotriva restricțiilor anti-coronavirus din țară, potrivit AFP.

Majoritatea fără măști, protestatarii au mărșăluit prin micul oraș Rapperswil-Jona, fluturând steaguri elvețiene și strigând „Libertate”.