O demonstrație interzisă de autorități a reunit sâmbătă mii de oameni în estul Elveției, care au protestat împotriva restricțiilor anti-coronavirus din țară, potrivit AFP.

Coronavirus ElvetiaFoto: Glories Francois / Abaca Press / Profimedia

Majoritatea fără măști, protestatarii au mărșăluit prin micul oraș Rapperswil-Jona, fluturând steaguri elvețiene și strigând „Libertate”.

Potrivit poliției, în jur de 4.000 de oameni au manifestat pașnic pentru acest nou miting anti-sanitar de restricție convocat de grupul numit protest Stiller („Protest tăcut”).

Autoritățile au declarat că au încercat să descurajeze protestatarii, oprind mașinile care se îndreptau spre centrul orașului și explicând natura ilegală a mitingului.

Aceștia au spus că au ales să nu disperseze demonstrația de teama exceselor, considerând că „o represiune puternică nu ar fi fost justificată în condițiile legii”.

Protestatarii acuză guvernul elvețian că folosește puteri dictatoriale pentru a impune restricții menite să limiteze răspândirea Covid-19.

Elveția a instituit un proces de ridicare treptată a restricțiilor. În această săptămână, facilitățile sportive și terasele barurilor și restaurantelor au putut astfel să se redeschidă.

Dar criticii spun că este nevoie de prea mult timp pentru a reveni la o viață normală.

Elveția, care are 8,6 milioane de locuitori, a înregistrat aproape 650.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus și aproape 10.000 de decese de la începutul pandemiei. Aproape 10% din populație este vaccinată.

În timp ce situația epidemică pare destul de nesigură în țară, Elveția a anunțat sâmbătă că a detectat pe solul său primul caz al variantei indiene Covid-19, responsabilă de un focar epidemic în India.