Compania franco-austriacă Valneva a anunţat miercuri că, în lipsa unui acord cu Uniunea Europeană, se va orienta spre discuţii pe baze bilaterale cu ţările interesate să încheie contracte de achiziţie a vaccinului său candidat împotriva COVID-19, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Boris Johnson la o unitate de productie Valneva din ScotiaFoto: Andrew Parsons / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Apreciind că discuţiile cu UE nu au înregistrat 'progrese semnificative' până acum, Valneva - care a anunţat la începutul lunii rezultate iniţial pozitive pentru prima fază a studiului clinic referitor la vaccinul său potenţial - precizează că nu va mai acorda 'prioritate discuţiilor de furnizare centralizată aflate în desfăşurare cu Comisia Europeană'.

'Am consacrat mult timp şi multe eforturi încercând să răspundem exigenţelor procesului de achiziţie centralizată al Comisiei Europene', a afirmat în comunicat preşedintele-director general al grupului, Thomas Lingelbach, regretând absenţa unui acord cu UE.

'Ne concentrăm de acum înainte eforturile spre statele membre ale UE şi părţi interesate din afara UE care doresc să includă abordarea noastră cu vaccin inactivat în strategia lor de vaccinare', a adăugat el.

Comisia Europeană anunţase la 12 ianuarie că a încheiat discuțiile preliminare cu reprezentanții companiei franceze Valneva privind achiziționarea a 60 de milioane de doze ale vaccinului candidat antiCovid dezvoltat de companie.

Până acum nu a fost încheiat însă un acord definitiv, chiar dacă aprovizionările cu vaccinuri au suferit întârzieri, expunând Uniunea Europeană criticilor din cauza unei campanii de imunizare mai puţin avansate decât în Marea Britanie, în special.

Valneva a raportat rezultate pozitive pentru vaccinul său anti-Covid în fazele incipiente ale testelor clinice și a spus că plănuiește să lanseze luna aceasta faza a treia a testelor clinice, potrivit Reuters.

Producătorul francez de medicamente, a cărui tehnologie se află în spatele vaccinului său licențiat pentru encefalită japoneză, a testat vaccinul său pe 153 de adulți cu trei niveluri de dozaj (scăzută, medie și mare) cu o vaccinare în două doze la o distanță de trei săptămâni.