Republicanii care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 lucrează activ împotriva eforturilor de a ridica restricțiile antiepidemice despre care insistă că le încalcă libertățile civile, a declarat dr. Anthony Fauci, consilier medical şef al Casei Albe, citat de The Guardian.

Anthony FauciFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Comentariile lui Fauci au venit la puțin timp după ce executivul american a anunțat că peste jumătate din adulții din Statele Unite au fost inoculați împotriva coronavirusului cu cel puțin o doză, marcând un punct de reper pentru cea mai amplă campanie de vaccinare demarată vreodată în această țară.

Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA a anunțat cu o zi în urmă că 50.4% din adulţi, aproximativ 130 de milioane de persoane, au primit cel puțin o doză a unui vaccin anti-Covid în cele 4 luni de la demararea campaniei de inoculare.

Aproape 84 de milioane de adulți, în jur de 32,5% din populația Americii, au fost inoculați pe deplin.

Însă Fauci, care a fost implicat joi într-un schimb aprins de replici asupra subiectului cu congresmanul republican Jim Jordan, a declarat pentru CNN că este frustrat de studiile care arată că până la 45% din republicani nu doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului.

„Faptul că o persoană nu vrea să se vaccineze, în cazul acesta o proporție tulburător de mare de republicani, doar funcționează împotriva locului unde ei vor să fie”, a afirmat Fauci.

„Ei vor să spună că aceste restricții care sunt introduse pe baza recomandărilor legate de sănătatea publică sunt lucruri care ne îngrjorează foarte mult. Dar modul în care scapi de aceste restricții este să vaccinezi cât mai mulți oameni cât mai rapid și eficient posibil”, a explicat acesta.

„Când acest lucru se întâmplă vei vedea cu certitudine absolută nivelul [răspândirii] virusului în comunitate scăzând și scăzând până în punctul în care nu vei mai avea nevoie de acele restricții pentru sănătatea publică”, a mai declarat medicul.

Acesta susține că atitudinea antivaxxerilor republicani este una „paradoxală”.

„Pe de-o parte ei vor să fie ușurați de restricții. Pe de cealaltă ei nu vor să se vaccineze, aproape că nu are niciun fel de sens”, a explicat Fauci.

„Aceasta este o problemă de sănătate publică, nu o problemă de libertăți civile”, i-a răspuns acesta joi congresmanului republican din Ohio Jim Jordan care l-a întrebat când își „vor primi americanii libertățile și drepturile înapoi”.

„Nu vorbim despre libertăți. Vorbim despre o pandemie care a ucis 560.000 de americani”, i-a spus Fauci congresmanului republican.

Citește și: