Comisia Europeană a decis să nu reînnoiască, anul viitor, contractele pentru vaccinurile anti-Covid AstraZeneca și Johnson & Johnson, a scris miercuri, cotidianul italian La Stampa citând o sursă din cadrul ministerului italian al Sănătății, relatează Reuters.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

„Comisia Europeană, în acord cu liderii mai multor țări (UE), a decis că contractele cu companiile care produc vaccinuri (pe bază de vector viral) care sunt valabile pentru anul în curs nu vor fi reînnoite la expirarea lor”, a relatat ziarul.

Acesta a adăugat că Bruxelles-ul ar prefera mai degrabă să se axeze pe vaccinuri anti-Covid care folosesc tehologia ARN mesager, cum ar fi Pfizer și Moderna.

Un purtător de cuvânt al Comisiei UE a declarat că toate opțiunile sunt menținute deschise astfel încât să fim deschiși pentru următoarele etape ale pandemiei, pentru 2022 și nu numai.

”Cu toate acestea, nu putem comenta problemele contractuale”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ulterior, miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este în discuții cu Pfizer și BionTech pentru un nou contract de 1,8 miliarde de doze.

„Trebuie să ne concentrăm asupra tehnologiilor care și-au dovedit valoarea. Vaccinurile cu ARNm sunt un caz evident, din acest punct de vedere”, a adăugat ea.

Ministerul italian al sănătății a refuzat să comenteze.

Comisia Europeană a cerut marți clarificări din partea companiei farmaceutice Johnson & Johnson în urma anunţului „complet neaşteptat” al acesteia privind amânarea livrării vaccinului său anti-Covid-19 pentru Uniunea Europeană, a declarat un oficial european.

Citește și: