Ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Angelov, a anunțat luni că Bulgaria ar putea renunța la inocularea cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca din cauza lipsei de interes a populației, relatează Euractiv.

VaccinareFoto: Samuel Fernández/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Doar 154 de doze ale vaccinului AstraZeneca au fost administrate în ultimele 24 de ore în Bulgaria, țară care nu are restricții de vârstă sau programări speciale pentru inoculări cu vaccinul dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Oxford.

Orice persoană poate fi vaccinată cu un vaccin AstraZeneca în Bulgaria prin intermediul „coridoarelor verzi” create în marile spitale.

„În prezent există doar câteva persoane care vor să primească vaccinul AstraZeneca. Din punct de vedere medical vaccinul este testat, sigur și eficient dar există motive pentru renunțarea la el. Sunteți martorii acestor motive”, le-a declarat Angelov reporterilor de la Sofia.

Reprezentanții Centrului Operațional Național care gestionează campania de vaccinare în Bulgaria au sugerat în mod repetat că vaccinul AstraZeneca este atacat deoarece este ieftin, eficace și ușor de depozitat.

Oficialii bulgari responsabili de campania de vaccinare trebuie să ia acum o decizie cu privire la persoanele care au fost inoculate cu prima doză a vaccinului AstraZeneca, precum și legat de cele care încă doresc să primească acest vaccin.

Deocamdată nu există vreun consens științific cu privire la folosirea unui vaccin mRNA pentru rapel în cazul persoanelor care au fost primit prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Agenția Europeană pentru Medicamente a clarificat în 7 aprilie că nu există protocoale privind amestecarea vaccinurilor anti-COVID-19.

Citește și: