Autoritatea franceză de reglementare în domeniul sănătății a anunțat vineri că persoanele cu vârsta de sub 55 de ani inoculate cu prima doză a vaccinului AstraZeneca ar trebui să primească un vaccin mRNA la rapel, relatează Reuters și Yahoo News.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Haute Autorite de la Sante (HAS) a afirmat de asemenea că în aceste cazuri ar trebui respectat un interval de două săptămâni între administrarea celor două doze.

The HAS a adăugat că recomandă demararea unui studiu pentru a analiza răspunsul imunitar survenit în urma folosirii unui vaccin mRNA la rapel pentru persoanele inoculate cu vaccinul AstraZeneca la prima doză.

Două vaccinuri mRNA, cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna, au fost autorizate pentru administrare în Uniunea Europeană de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Încrederea în vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford s-a prăbușit în Franța chiar dacă numărul persoanelor care au dezvoltat cheaguri sangvine în urma inoculării cu acesta este extrem de scăzut.

Anunțul HAS vine la o săptămână după ce Comisia pentru vaccinare din Germania a recomandat la rândul ei ca persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani care au fost inoculate cu vaccinul AstraZeneca să primească o altă doză la rapel.

România va continua vaccinarea cu AstraZeneca.

Reamintim că România va continua vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, potrivit unui anunț făcut joi de președintele Comitetului Național de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiță, care a susținut că, așa cum a arătat și Agenția Europeană pentru Medicamente, beneficiile vaccinării depășesc riscurile.

El a spus că aceia care au făcut prima doză continuă rapelul cu AstraZeneca, iar cei la care au apărut tromboze după prima doză continuă vaccinarea cu alt tip de vaccin.

REFERINȚĂ: