Românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca „categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a anunțat miercuri coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu GheorghitaFoto: Agerpres

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverese, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Reamintim că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat miercuri că a fost stabilită „o legătură posibilă între vaccinarea cu AstraZeneca și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva Covid-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

Citește și: VIDEO Dacă sunt vaccinat cu prima doză de AstraZeneca, este posibil ca rapelul să fie cu un alt vaccin?