Australia a anunţat joi că a decis să oprească administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în rândul persoanelor cu vârsta de sub 50 de ani, inversând o decizie anunțată mai devreme în cursul zilei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat că serul AstraZeneca nu mai trebuie oferit persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, cu excepţia cazului în care acestea au primit deja o primă doză, fără a avea efecte secundare.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, joi seară (ora Australiei), în urma rapoartelor care confirmă legătura între administrarea acestui vaccin şi unele cazuri grave, deşi rare, de formare de cheaguri de sânge.

Guvernul australian anunțase mai devreme în cursul zilei de joi că revizuieşte urgent rapoartele despre potenţialele legături dintre vaccinul AstraZeneca şi dezvoltarea de tromboze la persoanele din unele categorii de vârstă dar că va continua să administreze acest ser, potrivit The Guardian.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat miercuri „o potenţială legătură” a vaccinului de la AstraZeneca cu cazurile neobişnuite de tromboze, dar şi-a menţinut opinia pozitivă asupra beneficiilor, în timp ce Marea Britanie a recomandat oferirea unor alternative persoanelor cu vârsta sub 30 de ani pentru potenţialul său impact asupra tinerilor.

Directorul medical şi principalul consultant de sănătate al guvernului australian, Paul Kelly, a explicat joi că reprezentanţi ai Grupului Naţional de Consultanţă Tehnică pentru Imunizare şi ai Administraţiei Produselor Terapeutice (TGA) au dezbătut subiectul miercuri în vederea emiterii unor recomandări Cabinetului naţional care se va reuni în cursul zilei de vineri.

„Punem siguranţa mai presus de toate, cum am făcut şi în timpul pandemiei, iar guvernul va urma recomandările medicilor”, a declarat Paul Kelly postului de televiziune ABC.

Australia, care a înregistrat în total 29.400 de cazuri de COVID-19 şi 909 decese, a început la 21 februarie campania de vaccinare, care a fost criticată pentru lentoarea cu care se desfăşoară.

Ţara din Oceania a pus această lentoare pe seama faptului că Uniunea Europeană a blocat trimiterea a 3,1 milioane de doze de vaccinuri de la AstraZeneca, lucru infirmat de UE.

Autoritățile australiene și-au bazat campania de vaccinare pe vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

Citește și: