Premierul australian Scott Morrison a dat vina miercuri pe Uniunea Europeană pentru lentoarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a țării sale, relatează Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prim-ministrul Scott Morrison a declarat că lipsurile de vaccinuri și „controalele stricte la export” introduse de Comisia Europeană au făcut ca Australia să primească doar 700.000 din cele 3,8 milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca pe care le-a comandat.

Afirmațiile acestuia au venit în contextul în care guvernul său, amplu lăudat pentru ținerea sub control a coronavirusului în Australia, a început să fie criticat din cauza întârzierilor în vaccinarea anti-Covid.

Morrison afirmase inițial că autoritățile vor administra patru milioane de doze până la sfârșitul lunii martie însă au reușit să administreze doar 850.000 de vaccinuri până miercuri.

„Explic doar publicului australian că problemele de aprovizionare sunt cele care constrâng și au constrâns, în special în ultimele luni, campania de vaccinare generală”, a afirmat acesta în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că „3,1 milioane de doze [comandate] nu au ajuns în Australia”.

„Nu este un lucru disputabil. Nu este un conflict. Nu este o ceartă. Nu este o confruntare. Este doar o realitate simplă”, a subliniat acesta.

Australia a primit un milion de doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech pe care le folosește pentru inocularea angajaților sanitari însă autoritățile se bazau pe importuri și producția locală de doze AstraZeneca pentru a vaccina majoritatea populației.

Primele probleme au apărut luna trecută când Italia a blocat exportul a 250.000 de doze ale vaccinului AstraZeneca în contextul în care se confrunta cu o recrudescență a coronavirusului pe plan intern.

Guvernul lui Morrison a declarat la momentul respectiv că mutarea nu va afecta campania de vaccinare a Australiei însă dezbaterea mai amplă declanșată ulterior la nivelul blocului comunitar privind exporturile de vaccinuri a dus la întârzierea altor livrări.

Morrison a declarat miercuri că a primit asigurări de la oficialii UE că solicitările de export a dozelor de vaccinuri AstraZeneca comandate de Australia sunt în curs de procesare.

„Deci dacă aceasta este într-adevăr poziția Uniunii Europene că este fericită să acorde aceste licențe de export...atunci am încuraja-o să facă asta”, a afirmat premierul australian.

La începutul pandemiei Morrison se lăudase că Australia va fi „în prima linie” a livrărilor de vaccinuri după încheierea mai multor acorduri cu AstraZeneca, Pfizer și Novavax.

Citește și: