Ministerul sănătății din Republica Moldova va verifica informațiile potrivit cărora oficiali regionali și rudele lor au fost vaccinate preferențial în detrimentul angajaților sanitari și persoanelor din categoriile vulnerabile, relatează Reuters.

Coronavirus Republica MoldovaFoto: Valeri Sharifulin / TASS / Profimedia Images

Rep. Moldova a rămas în urmă comparativ cu alte țări în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinuri și s-a bazat pe donații, inclusiv din partea României.

Prima tranșă de 14.400 de doze ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer alocate Moldovei prin programul COVAX al Organizației Mondiale a Sănătății de ajutorare a țărilor sărace și în curs de dezvoltare a ajuns la Chișinău la începutul lunii martie.

Conform ultimelor date, Moldova a raportat 230.241 de infecții cu coronavirusul și 4.960 de decese cauzate de COVID-19, primind 110.970 de doze ale diferitelor vaccinuri anti-Covid.

Nineli Revenco, un oficial din cadrul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că ministerul sănătății a înființat o comisie pentru a investiga posibile nereguli în administrarea vaccinurilor.

„Ministerul sănătății a demarat o investigație pentru a stabili dacă au existat nereguli în procesul de vaccinare (...) listele cu toate persoanele vaccinate vor fi verificate”, a afirmat acesta în cadrul unei conferințe de presă, fără a oferi detalii despre posibile nereguli.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni consilierul prezidențial Alla Nemerenco a afirmat că „zeci de oficiali locali din toată țara, mame și soacre ale primarilor” au primit un vaccin anti-Covid înainte de a le fi rândul.

Presa de peste Prut a scris că nereguli au fost înregistrate în orașele Edinet și Cantemir.

Autoritățile de la Chișinău au demarat campania de vaccinare anti-Covid în 2 martie și au inoculat până în prezent în jur de 40.000 de medici și angajați din sistemul sanitar cu prima doză.

Citește și: