Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca din primul lot acordat în cadrul mecanismului COVAX al OMS a ajuns în Republica Moldova joi seara. La evenimentul de recepționare a vaccinurilor împotriva COVID-19 a participat președintele Maia Sandu, dar și ambasadori ai statelor Uniunii Europene, ambasadorul SUA la Chișinău, transmite IPN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este prima țară din Europa, în care platforma COVAX aduce vaccinul: „Și, bineînțeles, acest lucru bucură foarte mult. Aceste doze de vaccin, 14.400, vor merge în continuare pentru imunizarea personalului medical”.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a precizat că aceste 14.400 de vaccinuri reprezintă o expresie de solidaritate și vor fi utilizate pentru a proteja personalul medical din prima linie.

„UE și-a dublat contribuția către COVAX și asta va ajuta ca COVAX să poată livra 1,300 miliarde de doze pentru 92 de țări până la sfârșitul acestui an”, a spus Peter Michalko. Potrivit acestuia, UE a oferit asistență constantă sub formă de echipamente de protecție, fonduri destinate revitalizării economiei și prevenirii efectelor pandemiei, iar acest suport va continua.

Marți a demarat campania de vaccinare anti-COVID-19 din Republica Moldova, primele persoane imunizate fiind lucrătorii medicali din cadrul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga”. Administrarea acestor doze a fost posibilă datorită lotului de vaccinuri donat de România.

Guvernul de la București a aprobat în ședința de miercurea trecută un proiect de OUG care prevede donarea a 20.000 de doze de vaccin anti-COVID Republicii Moldova.