Direcția de Sănătate Publică București propune noi restricții în Capitală, după ce rata de infectare a ajuns marți la 6,22, iar o decizie ar urma să fie luată miercuri. Printre măsurile propuse se numără închiderea școlilor și grădinițelor, limitarea numărului clienților în magazine, declararea programului de lucru, interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-uri și închiderea locurilor de joacă pentru copii în parcuri.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 21. 55 Întrebat despre măsurile propuse de DSP București, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că el nu a văzut o analiză, desi a cerut DSP, ci doar niste propuneri de măsuri.

"Măsurile se iau pe baza unor analize serioase, dar nu le-am văzut până acum. Analizele trebuie să se bazeze pe niște date precise. Atunci când vom lua măsurile trebuie să le spunem oamenilor exact care este orizontul de timp", a afirmat prefectul, la Digi 24.

Propunerile au fost anunțate marți seară, la Digi 24, de către directorul adjunct al DSP București, Florentina Iacob.

Restricțiile propuse sunt:

  • Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor
  • Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul aurotităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici
  • Participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ

  • Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile
  • Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri
  • Interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise.
  • Pentru spațiile comerciale - magazine, hipermarketuri, mall-uri - obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are.
  • La evenimentele private - înmormântări, cununii, botezuri - număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă.
  • Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.

Noile restricții în Capitală ar urma să fie decise de către Comitetul pentru Situații de Urgență București.

Capitala a ajuns marți la o rată de infectare de 6,22 la mia de locuitori.

Carantina totală în Capitală nu este o opțiune, a declarat premierul Florin Cîțu, care le-a transmis bucureștenilor să ignore scenariile și să aștepte deciziile autorităților. La rândul său, ministrul Sănătăţii a spus, legat de carantinarea Bucureştiului, că ”nicio măsură nu poate fi exclusă niciodată, atât timp cât vorbim despre sănătatea oamenilor, dar nu vorbim despre carantinare în zilele imediat următoare”.

Și prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că Bucureștiul nu va intra în carantină, după ce rata de infectare a ajuns marți la 6,22, dar că încă nu a convocat o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență și că așteaptă recomandări de la Ministerul Sănătății și de la Direcția de Sănătate Publică. "Nu carantinăm, se iau în calcul măsuri care să protejeze mai bine populația", a afirmat prefectul, susținând că a dispus înăsprirea controalelor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că a convenit cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, să fie modificat ordinului comun privind regulile funcționării școlilor cu prezență fizică, astfel încât unitățile de învățământ să se închidă și să treacă la învățământ online doar atunci când localitățile respective sunt în carantină, nu atunci când indicele ratei de infectare atinge pragul de 6 la mia de locuitori. "Am stabilit cu Ministerul Sănătății să modificăm ordinul în asa fel încât elevii vor merge la școală până la instituirea carantinei. Va fi modificat ordinul cu sintagma „școlile trec online la instituirea carantinei”,” a declarat Cîmpeanu după întâlnirea cu Voiculescu.