Președinta Slovaciei Zuzana Caputova i-a cerut marți prim-ministrului Igor Matovic să demisioneze pentru a pune capăt unei crize de lungă durată în coaliția de patru partide la guvernare și pentru a permite formarea un nou cabinet sub un alt lider, relatează Reuters.

Zuzana CaputovaFoto: Agerpres/AP

Criza a fost declanșată în urmă cu trei săptămâni de decizia lui Matovic de a comanda vaccinul rus antiCovid Sputnik V fără să le spună partenerilor săi, care s-au opus utilizării vaccinului deoarece nu a fost aprobat pentru utilizare de către autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană.

Matovic a declarat duminică că este dispus să renunțe, dar a stabilit o serie de condiții, inclusiv plecarea unora dintre opozanții săi din cadrul coaliției și un loc pentru el într-un nou cabinet, declanșând și mai multă discordie.

Cabinetul a pierdut câțiva miniștri în timpul disputei, iar parlamentul și-a suspendat ședința de marți, în timp ce lupta pentru cabinet a continuat.

Caputova, care va fi trebui să numească noul prim-ministru, a declarat că este inacceptabil faptul că atât executivul, cât și legislativul să fie în incapacitate pe fondul pandemiei de coronavirus care a lovit greu țara în ultimele săptămâni.

Caputova a spus că este periculos nesăbuit să treacă trei săptămâni și să nu fie niciun rezultat în contextul în care sitalele sunt copleșite, iar cadrele medicale epuizate.

Citește și: