Medicii din nord-vestul Ungariei au făcut luni un apel la voluntari să li se alăture în secțiile de COVID-19 copleșite de recrudescența coronavirusului, fiind așteptat ca situația doar să se înrăutățească în următoarele săptămâni, relatează Reuters și MSN.

Sectie COVID-19Foto: Zsolt Szigetvary / PA Images / Profimedia

În pofida uneia dintre cele mai mari rate ale vaccinării pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, numărul de noi infecții crește vertiginos în Ungaria, țara vecină fiind puternic lovită de un al treilea val al pandemiei.

Autoritățile de la Budapesta au fost primele din UE care au autorizat și început să administreze vaccinul anti-Covid rusesc Sputnik V și cel dezvoltat de compania de stat chineză Sinopharm.

Ungaria a aprobat luni și un al doilea vaccin anti-Covid chinezesc, cel dezvoltat de CanSino Biologics.

Însă tot luni Colegiul medicilor maghiari din județul Győr-Moson-Sopron a făcut un apel la voluntari pe pagina sa de Facebook, anunțând că „departamentele COVID-19 din aproape toate spitalele sunt extrem de suprasolicitate, există un deficit de asistente medicale și ele devin din ce în ce mai epuizate”.

Apelul a venit în contextul în care Ungaria a raportat un număr record de 11.276 de persoane internate cu COVID-19, 1.340 din acestea fiind ventilate mecanic.

Laszlo Szijjarto, președintele Colegiului medicilor Győr-Moson-Sopron a rugat voluntari „motivați și de încredere” să se înscrie pentru un curs de pregătire de 3-4 ore pentru a se putea alătura angajaților spitalului în activitățile de monitorizare și îngrijire a pacienților.

Universitatea Semmelweis din Budapesta a făcut la rândul ei un apel la voluntari, cerându-le studenților la medicină și altor doritori să se ofere să ajute în cadrul secției de terapie intensivă a spitalului universității.

Premierul Viktor Orban a declarat vineri că Ungaria are încă numeroase paturi libere pentru a trata pacienții internați cu COVID-19, afirmând că „n-am ajuns deocamdată nici la jumătate din capacitate”.

„Problema este mereu dacă sunt destui doctori și asistente medicale”, a adăugat Orban, promițând însă că problemele vor fi rezvoltate.

Prim-ministrul ungar a declarat că restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei, în vigoare din noiembrie anul trecut și înăsprite din nou la începutul lunii martie, ar putea fi relaxate după ce 2,5 milioane de persoane, aproximativ un sfert din populația țării, vor fi inoculate împotriva coronavirusului.

Ungaria a vaccinat puțin peste 1,589 milioane de persoane contra COVID-19 până acum.

Citește și: