Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat după o întâlnire la Belgrad cu omologul său sârb Nikola Selaković că Serbia și Ungaria nu au permis politizarea vaccinurilor, relatează Euractiv.

Peter SzijjartoFoto: Profimedia Images

„Nu am acceptat ca în locul experților noștri să decidă o persoană aflată la depărtare care nu cunoaște condițiile de la noi” a declarat Szijjarto, susținând că guvernul ungar și cel sârb „au ascultat de propria rațiune și și-au îndeplinit sarcina - să protejeze viețile populației noastre”.

Szijjarto a adăugat că mult mai puține persoane ar fi fost inoculate într-o perioadă atât de scurtă de timp dacă Budapesta și Belgradul nu ar fi cumpărat vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia și cel creat de compania chineză Sinopharm.

Ministrul ungar de externe s-a oferit de asemenea să trimită o unitate de grăniceri să ajute Serbia să își protejeze granițele de imigranții ilegali, adăugând că imigrația necontrolată este un alt factor de risc în ceea ce privește răspândirea coronavirusului.

Selaković a subliniat la rândul său că relațiile dintre Belgrad și Budapesta sunt la un „maxim istoric”, în special în ceea ce privește schimburile economice.

Citește și: