Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a atenţionat că ar fi „contraproductivă” o blocare a exporturilor de vaccin AstraZeneca împotriva Covid-19, aşa cum a ameninţat cu o zi în urmă preşedinta Comisiei Europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Uniunea Europeană ştie că restul lumii priveşte maniera în care se comportă Comisia”, a declarat Ben Wallace pentru postul tv Sky News, citează Agerpres.

„În cazul în care contractele şi angajamentele sunt rupte, acest lucru ar fi extrem de dăunător pentru un bloc comercial care se laudă cu respectarea legii”, a continuat el.

Demnitarul britanic a subliniat că producţia de vaccinuri se bazează pe o colaborare ce implică mai multe ţări, avertizând că blocarea exporturilor AstraZeneca ar compromite nu doar şansele cetăţenilor lor de a avea un program de vaccinare adecvat, dar ar afecta numeroase alte ţări din lume şi reputaţia UE.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat sâmbătă cu blocarea exporturilor de vaccin dezvoltat de AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu primeşte mai întâi livrările sale. În ziua precedentă, ea se pronunţase pentru o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri anti-Covid-19, menţionând că problema reciprocităţii şi a unui mecanism aferent va fi analizată cu celelalte ţări membre la summitul UE din 25-26 martie.