Premierul Florin Cîțu spune, în ziua în care România a ajuns la cel mai mare număr de pacienți la ATI-COVID de la debutul pandemiei, că a cerut inspecții în toate spitalele din țară pentru a vedea situația reală a paturilor de la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID și vorbește din nou depre suplimentarea "urgentă" a acestor locuri până la 1.600. Întrebat ce se va întâmpla în condițiile creșterii alarmante a numărului de pacienți cu COVID la ATI, Cîțu a răspuns: "Sunt sigur că există un plan la Ministerul Sănătății".

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul a spus că a avut o nouă discuție cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și cu șeful DSU, Raed Arafat, iar în acest sfârșit de săptămână vor fi întâlniri cu reprezentanții autorităților sanitare din țară, pentru a fi evaluat numărul de paturi la ATI-COVID.

  • "Vom avea câteva întâlniri în acest week-end pentru a evalua situaţia şi să vedem exact elementele care pot fi adăugate în perioada următoare. Vom vedea. Aştept.
  • Ministerul Sănătăţii ne spune exact despre ce se întâmplă la Craiova. Nu ştiu exact situaţia, dar eu am spus că trebuie să facem o inspecţie în fiecare spital zilnic, să vedem exact situaţia reală a paturilor şi, cu siguranţă, Ministerul Sănătăţii va prezenta planul pentru această perioadă în zilele următoare. (...) Repet, Ministerul Sănătăţii sigur se ocupă de suplimentarea paturilor pentru ATI", a declarat Cîțu, întrebat și despre situația de la Spitalul Județean Craiova, unde doi pacienți au murit în izolator așteptând eliberarea unui pat la ATI.

El a spus că, pe termen scurt, numărul paturilor la ATI va fi suplimentat cu 10-12 în Capitală și "se caută soluții" pentru a fi suplimentate locurile până la 1.600, la nivel național.

"În acest moment, tot personalul din Ministerul Sănătății, DSP-urile urile, trebuie să ducă la indeplinire acest lucru. E urgent", a spus Cîțu.

La insistențele unui jurnalist privind cazul de la Craiova, Cîțu a răspuns: "Am mai trecut și anul trecut prin aceste valuri și multe din informații nu erau verificate".

"Vom folosi rezidenţi, ca anul trecut"

Întrebat de unde va fi luat personalul medical necesar după suplimentarea paturilor de la ATI, Cîțu a spus că a discutat cu Raed Arafat şi, la fel ca anul trecut, vor fi folosiţi rezidenţi.

Două persoane cu COVID-19 au murit în ultimele 24 de ore în timp ce așteptau în izolatorul Spitalului Județean de Urgență din Craiova să se elibereze un pat la terapie intensivă.

Vineri, a fost raportat cel mai mare număr de pacienți internați la ATI - 1.313 - de la debutul pandemiei în România, iar situația este dramatică în privința numărului de paturi la ATI în toată țara. Majoritatea spitalelor au anunțat încă de la începutul săptămânii că nu mai au locuri la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă.

Florin Cîțu vorbea însă de marți despre "suplimentarea urgentă" a paturilor la ATI-COVID până la 1.600 și afirma că "există resursele necesare la Ministerul Sănătăţii pentru ca acest lucru să se întâmple".

El spunea că numărul de paturi din ATI a scăzut de la începutul acestui an, în urma unor decizii ale managerilor de spitale. Astfel, erau 1.408 paturi ATI pentru pacienții cu COVID.

Tot marți, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susținea că se poate extinde numărul de paturi la ATI-COVID cu aproape 190, iar în București vor fi aproape 40 de paturi ATI în plus. Întrebat dacă este suficient acest număr, el a spus că este ceea ce se poate în acest moment: "Nu e așa de simplu, este vorba și despre resursa umana, care e limitata și tocmai de aceea este importantă respectarea restricțiilor".

Chestionat dacă se va putea ajunge la 1.600 de paturi, cât cerea premierul Florin Cîțu, Vlad Voiculescu a spus că, prin acestă suplimentare, "ne îndreptăm spre acest număr".

HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății situația actuală a numărului de paturi de la ATI, iar când va primi un răspuns îl va publica.