Două persoane cu COVID-19 au murit în ultimele 24 de ore în timp ce așteptau în izolatorul Spitalului Județean de Urgență din Craiova să se elibereze un pat la terapie intensivă. Vineri, a fost raportat cel mai mare număr de pacienți internați la ATI - 1.313 - de la debutul pandemiei în România, iar situația este dramatică în privința numărului de paturi la ATI în toată țara. Majoritatea spitalelor au anunțat încă de la începutul săptămânii că nu mai au locuri la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă.

Terapie intensivaFoto: Report.md

Primul pacient a murit joi la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, fiind vorba despre o femeie de 83 de ani, potrivit Digi 24. O a doua persoană, care era tot în stare gravă, a decedat vineri dimineață.

Ambii pacienți au murit în izolatorul spitalului, în timp ce așteptau să se elibereze un pat la terapie intensivă. La acest moment, toate cele 20 de paturi din secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean de Urgență din Craiova sunt ocupate, iar în izolatorul spitalului județean mai sunt 12 pacienți cu forme severe de COVID-19, care așteaptă eliberarea unui pat la ATI.

Managerul spitalului spune că a depus mai multe adrese la Ministerul Sănătății prin care a cerut suplimentarea numărului de paturi și că făcut mai multe solicitări către spitale din țară pentru a transfera pacienții, potrivit Digi 24. Medicul susține că nu a primit niciun răspuns nici de la MS, nici de la spitale.

Cel mai mare număr de pacienți internați la ATI, de la debutul pandemiei

Vineri, a fost raportat cel mai mare număr de pacienți internați la ATI - 1.313 - de la debutul pandemiei, iar România este din nou în criză de paturi la terapie intensivă, deși specialiștii avertizează de săptămâni bune că urmează un al treilea val al pandemiei, care poate fi mai dur din cauza noii tulpini britanice a coronavirusului, mult mai contagioasă.

În București nu mai exista încă de luni niciun loc la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19, în timp ce în țară mai erau doar 20-30 de paturi libere, spunea șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. De altfel, majoritatea spitalelor au anunțat încă de la începutul săptămânii că nu mai au locuri la terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 în stare gravă.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți că, potrivit unei situații primite duminică de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), numărul de paturi din ATI a scăzut de la începutul acestui an, în urma unor decizii ale managerilor de spitale. Astfel, erau 1.408 paturi ATI pentru pacienții cu COVID. Cîțu mai spunea că este necesar să crească urgent numărul de paturi la secţiile de terapie intensivă la 1.600 şi că există resursele necesare la Ministerul Sănătăţii pentru ca acest lucru să se întâmple.

Tot marți, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susținea că se poate extinde numărul de paturi la ATI-COVID cu aproape 190, iar în București vor fi aproape 40 de paturi ATI în plus.

Întrebat dacă este suficient acest număr, el a spus că este ceea ce se poate în acest moment: "Nu e așa de simplu, este vorba și despre resursa umana, care e limitata și tocmai de aceea este importantă respectarea restricțiilor".

Chestionat dacă se va putea ajunge la 1.600 de paturi, cât cerea premierul Florin Cîțu, Vlad Voiculescu a spus că, prin acestă suplimentare, "ne îndreptăm spre acest număr".

HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății situația actuală a numărului de paturi de la ATI, iar când va primi un răspuns îl va publica.