În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.593 cazuri noi.
Până astăzi, 22.020 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 18.03.2021 (10:00) – 19.03.2021 (10:00) au fost raportate 143 de decese (87 bărbați și 56 femei).
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 42 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 41 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 42 decese la categoria de peste 80 de ani.
140 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.632. Dintre acestea, 1.313 de persoane sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.445.769 de teste RT-PCR și 484.572 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.337 de teste RT-PCR (16.882 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.455 la cerere) și 10.333 de teste rapide antigenice.
Pe teritoriul României, 59.636 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 15.240 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 55.064 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 91 de persoane.
Cand o sa vedem si noi o prezentare a datelor care intra-adevar conteaza?
De pilda, la ATi: cati sunt in stare cu adevarat grava si care e structura pe varste?
tot la ATi: cati dintre ei au alte boli grave si cu ce probabilitate de deces in viitorul apropriat?
tot la ATI: cati dintre cei decedati au avut cu adevarat boli cu mortalitate mare intr-un orizont de timp scurt? ca daca ai 10 kg in plus nu e tot aia cu cancer in metastaza.
-despre nr de infectari: cati par a fi datorati transportului in comun, sau sportului in sala, sau muncii la birou/fabrica sau mers in restaurante sau luat de acasa?
-cati dintre cei infectati sunt asimptomatici?
-care e structura pe varste a celor nou infectati?
-care e nr de cicluri folosit la testele PCR?
-si, in cele din urma, de ce nu avem aceste date dupa un an, e un lucru elementar. Arafat si VV trebuie sa plece, sunt doi super incompetenti, maniani si megalomani.
Arafat, Catu, Gheorghita, Mahler si altii sunt adevaratii teroristi pt ca zilnic incearca sa ne terorizeze cu mesaje alarmiste si panicarde
responsabili sunt Arafat si Ministerul Sanatatii.
Pt cateva din punctele mentionate de tine poti sa accesezi datelazi punct ro. Gasesti acolo infos de genu - structura pe varste a celor nou infectati
Asa ca poti gasi raspunsuri la toate intrebarile tale in statisticile lor, iar apoi aplici pe numarul nostru de infectari si persoane la ATI.
Teoretic stam mai prost, cei dinafara au sanatatea mai buna sau cel putin controale mai dese la medicul de familie si analize la zi.
Tarile acestea urmeaza sa intre in lockdown iar, Italia deja intra.
poate peste cativa ani vor aparea si cifrele pentru anul 2020
S-a publicat deja informatia in presadespre morti. Cam jumatate din cei ce ajung la terapie intensiva mor. Dupa situatia publicata zilnic a celor ce mor iti poti da seama ca mortalitatea in randul celor cu probleme de sanatate e clar mai mare.
Care-s contextele in care se produce infectarea mai des nu se publica, ce-i drept. Da' au aparut si despre asta date in presa - un articol chiar aici pe HN: https://adevarul.ro/news/societate/studiu-cele-mai-frecvente-surse-infectare-covid-19-1_5fa96e775163ec4271aed0e2/index.html
Alt context de imbolnavire, publicat prin alte parti, e adunarea parintilor in fata scolilor cand vin sa-si ia copiii de la scoala. Numarul imbolnavirilor in clase e mic, printre parinti insa e mare.
Cati dintre infectati sunt asimptomatici nu se stie si nu se urmareste. Prin definitie, un asimptomatic n-are simptome, deci n-are de ce sa mearga sa se testeze, La mii de cazuri noi zilnice, anchetele epidemiologice sunt ineficiente. Asa ca se testeaza doar cei care au simptome, pentru a decide cum sa fie tratati - daca e gripa sau raceala nu-l pui musai sa se izoleze, si nu-i dai aceleasi medicamente.
Cazuri pe varsta pe zi poti vedea aici: https://www.graphs.ro/covid_age.php?range_date=2021-03-15
Numarul de cicluri folosit la testele PCR e irelevant, cata vreme cei care-s de meserie decid care trebuie sa fie numarul de cicluri. In plus, ala depinde si de producatorul testului.
Cata vreme matale habar n-ai sa te informezi, si nici macar corect nu stii sa scrii, parerea matale despre Arafat sau despre altii e irelevanta.
Sunt informatii utile pentru toata lumea.
Problema e ca nu sunt mediatizate, nu ca nu le gaseam eu, nu ptr mine le vroiam caci eu ma descurc sa gasesc cand am nevoie.
As avea ceva comentarii, de pilda in ceea ce priveste nr de cicluri ptr PCR caci probabil stii ca sunt controverse serioase. Deci e cat se poate de relevant.
in ceea ce priveste sursele de infectare iarasi ai ceva informatii utile gen transportul in comun si intalnirile de familie par factori principali, ceea ce era de asteptat. Te gandesti atunci la ce naiba foloseste sa inchizi restaurantele cand problema e in autobuze si metrou.
iarasi, structura pe varste, tinerii nu prea iau si nu prea transmit, deci de ce ii blocam sa traiasca? Mai bine ii protejam pe cei in varsta, gen expunere foarte limitata fata de rude dar nu sa interzicem de tot?
De fapt intrebarile mele sunt foarte pertinente si am vrut sa provoc o discutie, nu neaparat sa primesc date la care aveam usor acces, Cat despre Arafat si VV nu prea e de discutat, oamenii si-au dovedit limitele in nenumarate cazuri. Mai ramane si aia cu scrisul, nu confunda typo cu greselile,probabil ca la orice ora te bat la orice tine de logica, teste de IQ sau gramatica. Cu exceptia cazului in care esti vreun geniu, evident, se poate si asta. Nu m-as incumeta sa il provoc de pilda pe Nicusor Dan la vreun test de IQ, stiu cine ar castiga.
Dar asta e irelevant si nu intereseaza pe nimeni.
Dar....
- restaurantele sunt dovedit (au facut simulari si experiemente in Franta,Germania si Elevetia) a fi locuri de infectare (la interior ma refer). Degeaba se chinuie patronii de carciumi sa respecte niste reguli (masti la chelneri, dezinfectat mese,vesela, distanta intre mese- asta din urma cu mai putin "aplomb"). Nu aici e buba. Cand zeci de clienti stau 2-3 ore intr-un spatiu inchis FARA MASCA si respira acelasi aer, daca un singur client e infectat (si poate nu stie), inevitabil sa ii va infecta si pe ceilalti (virusul e AIRBORNE). De-aia sunt inchise carciumile la interior in toata lumea cand epidemia scapa de sub control, nu numai la noi. La noi carciumarii fenteaza legea si deschid si "terase" imprejmuite cu 4 pereti de plastic, cica sa fie mai cald. Si aici protectie zero, ca nu e spatiu ventilat si toti respira acelasi aer.
- nu stiu de unde stii ca tinerii nu prea iau si nu prea dau. Daca te referi la copii, aici parerile sunt impartite intre specialisti. Da' un tanar de 20-40 ani "ia si da" exact ca ailalti. Aaaa, ca face forma mai usoara, asta e adevarat, dar tot o "da" mai departe la unu' care poate fi si el "tanar" da' nu stie ca nu-i chiar asa sanatos...
Cu masca cred ca esti de acord ca e o gluma, daca stai 2-3 ore nu conteaza daca ai sau nu ai masca. Si in super market stai 30-40 de minute , doar cu ceva mai putin decat la un restaurant. Cumuland, petreci cu mult mai mult timp in magazine decat in restaurant cu un risc evident mai crescut.
O spun ptr a o suta oara: ori ca la chinezi,dur si total, ori liber ca la suedezi sau rusi sau na, ca in Florida daca preferi.
Lockdown-ul de acest tip e o tampenie sinistra si ai sute de grafice din care sa te dumiresti singur. E tot aia. Nu merge asa. Diferentele sunt minore, cand sunt si alea.
Florida sta binisor mai prost decat California. California a impus restrictii, da' nu fara masura. Noua Zeelanda n-a impus restrictii cu forta, precum China, si a scapat de virus aproape complet inainte de aparitia vaccinului. Diferenta e de cum respecta acolo populatia regulile de combatere a epidemiei, fata de alte locuri de pe glob.
Lockdown-ul, cata vreme e cat de cat respectat, nu e deloc o tampenie. A functionat perfect in India. Lockdown-ul din India a fost evaluat de organizatii internationale, si apreciat ca fiind extrem de eficient. Initial, la intrarea in lockdown, aveau o perioada de dublare a cazurilor de trei zile. Dupa un lockdown mai putin strict ca-n China, cu relaxari usoare pe parcurs, au ajuns la o perioada de dublare a cazurilor de 12 zile, Modele matematice arata ca fara lockdown, in loc sa aibe o incarcare maxima pe spitale de un milion de pacienti internati ar fi avut 5-7 milioane.
Informatia despre epidemie e complexa in sine. De-aia exista epidemiologi. Daca n-ar fi o problema complicata, n-am avea nevoie de specialisti. Daca nu te duce mintea sa digeri informatia aia in toata complexitatea ei pornind de la datele brute, nu prea ai variante decat s-asculti de altu'. Daca insisti sa-ti formezi o parere a ta bazat pe surse primare, fara sa fii de meserie, fara sa ai cat de cat o intelegere a statisticii si a sistemelor dinamice, ai toate sansele sa dai in balarii.
Eu lucrez cu indieni de ani de zile, imi spun ei ce e acolo si la o adica poti sa vezi sute de filme pe youtube. A fost eficient ca au scazut cifrele dar au scazut cifrele in ciuda faptului ca a fost o gluma de lockdown, normal la densitatea si megasaracia de acolo. E un exemplu impotriva lockdown-ului, nu pentru.Tu te iei dupa modele matematice ignorand cu gratie realitatea. De pilda in perioada in care au scazut cazurile in India au scazut peste tot, cu lockdown sau fara lockdown. Dar dupa tine e neaparat lockdown. Si daca nu a scazut e neaparat ca nu s-a facut bine. Si il repeti,Si iar il repeti. Si tot asa.
La Florida ai lamurit-o scurt, ai spus ca sta mult mai prost decat California, da-le incolo de date, te credem pe tine.
Daca nu te duce capul, nu te baga, ascunde-te in dulap. Si nu uita masca aia de plastic stransa etans in jurul gatului, ajuta enorm. Ne ajuta enorm, ca sa fiu mai precis. Nu sunt expert in statistica si nici nu imi trebuie, chestiile de bun simt se observa de catre oricine cu o minima pregatire in matematica. Si cel mai probabil tu ai fi fost dintre aia care copiau de la mine la orice examen de matematica. Si esti USR+, nu-i asa?
N-am zis ca California sta mult mai bine decat Florida, ci ca sta putin mai bine - in termeni de valori cumulative de la inceputul epidemiei. Pe moment insa, California chiar sta mult mai bine. Florida are mai multe cazuri zilnice decat California (aproape o data jumate mai multe), desi are doar putin peste jumatate din populatie cat are California. Raportat la populatie, Florida are vreo 24 de infectii noi la suta de mii pe zi, pe cand California are doar vreo 8. Numarul de infectii zilnice n-are-a face cu varsta populatiei, aia afecteaza semnificativ doar numarul de morti.
Ce zice unu' sau altu' sunt zvonuri. Abia ce se masoara prin metode statistice sunt date. Daca io ignor sau nu realitatea e discutabil, da' realitatea niciodata nu ignora statistica - de-aia si e statistica, aplicata cu cap, asa un instrument valabil de prezis realitatea. Si tot de-aia e cam prostie sa ignori statistica. Cata vreme mai multe organizatii, si din India si de aiurea, au masurat ce-au masurat despre India, si mai ales la cata populatie are India, ce zic unu sau doi sau zece sau o suta de indieni, care toti vin din acelasi cerc restrans, e apa de ploaie.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/slovakia/
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china/
Sau niște teritorii ceva mai puțin draconice ale aceleiași țări:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china-hong-kong-sar/
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/china-macao-sar/
era normal sa ajungem la recorduri !
Lihneala e cat China la cremlin, indeed
Smenuind numarul de cazuri nu scazi si ocuparea la ATI sau decesele.
Decedatii de azi sunt cazurile ATI de ieri, ca sa zic asa.
Ieri a fost un numar mare de cazuri noi.
Nu cred ca au smenuit nimic : sunt de acord cu cei care zic ca oamenii se prezinta la spital/doctori atunci cand nu mai pot duce boala pe picioare.
Consecintele = nr mare la ATI si decese.
In orice caz , acum avem un numar mai mare de decese decat UK si egal ca imbolnaviri noi.
Dar UK are o populatie de 66 milioane....
Niste prosti, englezii astia !
Si intr-adevar, parte din explicatie e ca lumea prefera sa stea acasa pana ajunge la ATI.
Dar partial cred ca e si lipsa totala de testare prin anumite zone din tara. Inafara de Bucuresti si cateva orase mari, am impresia ca se evita testarea si raportarea ca sa nu sufere afacerile din horeca.
Asta pe de-o parte. Pe de alta parte, si testarea depinde de disponibilitatea lumii de-a se testa. La Timisoara se fac enorm de multe teste, si pentru ca la Timisoara se prelucreaza teste si pentru judete din jur, da' si pentru ca multa lume aici la prima tuse seaca se duce sa se testeze, si pe cheltuiala proprie, daca urgentele zic ca nu se justifica testul - nu toata lumea, dar multa lume. Daca in alte parti de tara atitudinea e diferita, clar acolo se testeaza mai putin. Da' n-are nici o vina la faza asta statul.
Cat despre Timisoara, crede-ma ca si Iasi-ul face teste pentru judetele din jur, poate chiar mai mult decat Timisoara, pentru ca e singurul centru medical serios din regiunea de NE. Si e diferenta mare tare de testare. Si asta in conditiile in care la ATI e la fel de plin. Si... cine are de testat se testeaza la orice tuse, cine nu isi face test rapid acasa si nu declara nimic pana nu e de ATI.
Dar numarul de teste este la fel de mare ca in noiembrie. Deci ce s-a schimbat?
Poate multi nu se mai testeaza decat atunci cand e prea tarziu, cand ajung deja la ATI? Poate o parte din decese sunt la persoane care au "recidivat" si organismul era deja slabit? Poate este si efectul vaccinarii - s-au mai redus riscurile la cadrele medicale si "esentiali"?
Si numarul de cazuri cu siguranta va creste saptamana viitoare, avand in vedere factorul de reproductie de peste 1,1.
Cat despre ocuparea ATI, cam asta e limita, nu mai creste mult ca n-are de unde (nu sunt locuri). Au zis ca maresc la 1600 locuri, dar se vor ocupa si ele saptamana viitoare.
Ceea ce va creste (si asta e o certitudine) este nr deceselor. Si va creste procentual mai mult decat nr infectarilor, pt ca nu mai sunt locuri in spitale.
Asa s-a intamplat peste tot in lume: intre "valurile" epridemice, deci cand sunt locuri in spitale si ATI, mortalitatea variaza intre 1 si 3% (depinde de tara).
Pe "val" cand nu mai ai unde sa te tratezi, mortalitatea e mult mai mare.
Cine s-a imbolnavit "intre valuri" paote fi considerat "norocos" ,a avut mai multe sanse sa scape.
Acum, bolnavii vor sta acasa si depinde de imunitatea/starea de sanatate a fiecaruia.
Cei aproape 6000 de azi sunt in plus fata de cei de ieri, de acum doua zile, etc.
Ieri erau 58.387 de cazuri active, azi sunt 59.636 (probabil multi din cei care au fost cazuri noi acum doua saptamani au fost considerati azi vindecati).
- da, e foarte grav numarul cazurilor severe DAR, asta nu inseamna ca avem mai multe cazuri grave in valul acesta fata de valul 2 (cel putin deocamdata). inseamna doar ca in valul 3 am pornit de la un numar existent de cazuri ati mai mare comparat cu cel de la inceputul valului 2.
- evident, autoritatile au fost iar prinse nepregatite. tare as vrea ca macar o singura data in viata asta sa vad si eu pregatite autoritatile pentru o situatie de criza, oricare ar fi ea. dar ma tem ca nu o sa se intample.
- teoretic, avem doi factori importanti care influenteaza foarte mult amplitudinea acestui val: o tulpina mult mai contagioasa comparativ cu cea din valul 2 si imunitatea existenta deja. acesti 2 factori au influente contrare. ramane de vazut daca primul factor o sa reuseasca sa diminueze foarte mult efectul imunitatii existente astfel incat sa avem un val 3 comparabil sau chiar mai mare fata de valul 2. eu inclin sa cred ca nu, teoretic valul 3 nu ar trebui sa depaseasca in amplitudine valul 2. sa vedem daca experienta se incadreaza sau nu in modelele teoretice existente
E vorba aia: In teorie nu exista nicio diferenta intre teorie si practica. In practica exista.
E o diferenta intre cate persoane sunt acolo si cate au nevoie sa fie. Se poate ajunge la un punct cand unii care au nevoie nu au unde, moment in care probabil ajung in ultima statistica unde se vrea sa se ajunga.
Saptamana asta cca 19k/zi reale
Saptamana viitoare ;intre 22k/zi si 26k/zi (26k e estimarea "worse", valabila daca oamenii umbla precum "dacii liberi").
Si chiar n-ar fi rau sa vezi proiectiile facute de ei pt Romania (nu-s facute de "panicarzi" romani), ti-ai da seama ca e "groasa"
Ce n-au prevazut ei (si au corectat ulterior) :
-tulpina britanica a devenit dominanta (ziceau in decembrie ca se raspandeste doar ici si colo)
- poticneala la vaccinare (ziceau ca din ianuarie creste progresiv, da' am batut pasu' pe loc din lipsa aprovizionarii...
si asa copii se duc terorizati la scoala, poarta masti, n-au voie sa se aproprie, zic ca sunt la puscarie
si anul asta e de sacrificiu`.. ne vedem la anu`
Si faceti singuri o comparatie intre situatia de dinainte de deschiderea scolilor si de dupa.
Hint: arata cam la fel.
In plus numarul celor infectati este mai mare , in fiecare zi, in categoria peste 70 de ani fata de cei sub 20 de ani. Deci ar trebui inchisi in case pensionarii si nu elevii.
E iarasi evident ca pentru niste date corecte ar trebui mai multe teste la elevi pentru ca , nefiind prea afectati, nu prea se testeaza. Dar testati sau netestati se vede clar ca nu deschiderea scolilor e o problema. Sau nu neaparat, se poate si sa dea la parinti sau la bunici. Dar nu poti sa blamezi doar deschiderea scolilor, poti sa dai vina pe frig, pe conjunctura lui Neptun cu Venus sau pe Sosoaca de primavara. Mi se pare incredibil ca nu avem dezbateri pe niste studii clare pe aceste cifre. Dar la ce te poti astepta de la Arafat si de la VV?
Batranii fac forme simptomatice/severe si raporteaza ca le e frica de evolutia bolii.
Grosul infectarilor "oficiale" e la categoria 30-59 ani, adica oamenii activi.
Ceea ce totusi ma mira este nr mare de infectati la 60+. Si aici sunt 2 categorii de infectati: unii care o iau din familie ca n-au incotro pt ca stau in aceeasi casa cu cei care umbla. Si unii care chiar sunt inconstienti, se stiu vulnerabili da' umbla "brambura" si fara sa se protejeze (vad chiar eu in supermarket batrani cu masca sub nas/barba). Cu parere de rau ,da' astia din urma chiar si-o merita...