Mai multe state au anunțat deja că reiau imunizarea cu vaccinul anti-Covid AstraZeneca, după ce au suspendat vaccinarea din cauza unor cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser, liniștite fiind de rezultatele anchetei Agenției Europene a Medicamentului care arată că vaccinul britanic-suedez este ”sigur și eficient”.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

UPDATE 23.00: Slovenia, care a suspendat luni temporar vaccinările, va reîncepe să folosească începând de vineri vaccinul AstraZeneca, a anunțat ministrul Sănătății, Janez Poklukar

UPDATE 21.12: Germania va relua vaccinarea cu AstraZeneca începând de vineri

UPDATE 21.10: Portugalia va relua folosirea serului AstraZeneca începând de luni

UPDATE 21.03: Norvegia și Suedia au anunțat joi că așteaptă înainte de o posibilă reluare a vaccinării cu vaccinul anti-Covid al AstraZeneca, declarat „sigur și eficient” de autoritatea de reglementare europeană, dar pus la îndoială de o echipă medicală norvegiană. (AFP)

Spunând „că ia act” de avizul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Institutul Norvegian de Sănătate Publică a considerat că e „prematur să stabilească” și a indicat că își va da propria opinie „la sfârșitul săptămânii viitoare”.

UPDATE: 20. 43: Franța va relua vaccinarea începând de vineri, a anunțat premierul care se va vaccina vineri după-amiază cu acest ser.

UPDATE 20.30: Spania va relua folosirea vaccinului anti-Covid AstraZeneca de săptămâna viitoare, relatează ziarul El Pais, citând surse prezente la întâlnirea guvernului, scrie Reuters

Spania a anunțat joi seară că a fost covocat consiliul interregional pentru a evalua posibila reluare a vaccinării, în timp ce alte state au venit cu această decizie foarte rapid.

”Prioritatea Guvernului rămâne vaccinarea a cât mai multor persoane cât mai repede posibil”, a spus premierul Italiei Mario Draghi într-o scurtă declarație care a anunțat reluarea vaccinării cu AstraZeneca în peninsulă.

Cipru a anunțat la rândul său că va relua vaccinările cu AstraZeneca începând de luni, după ce autoritățile au suspendat administrarea serului pe 15 martie în așteptarea analizei Agenției Europene a Medicamentului.

Pentru a liniști populația, premierul Franței, Jean Castex, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, au anunțat că se vor vaccina vineri cu serul AstraZeneca.

Anunțul lui Castex pare să fie un semn că și Franța reia vaccinarea cu vaccinul britanic-suedez.

De asemenea, Lituania și Letonia au anunțat și ele că reiau vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit miniștrilor Sănătății ai acestor state.

Agenția Europeană a Medicamentului și-a exprimat joi convingerea că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, după finalizarea unei anchete privind cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser, motiv pentru care peste 10 țări au suspendat folosirea acestuia. ”Este sigur și eficient”, subliniază EMA deși nu exclude total o legătură între evenimentele tromboembolice și vaccin.

EMA va actualiza ghidul pentru a include o explicație în prospect cu privire la potențialul risc.

”Aceste informații ar trebui să fie furnizate cadrelor medicale și publicului... (Împreună cu) semnele și simptomele, astfel încât să poată fi luate măsuri în timp util pentru a atenua aceste riscuri.”, spune directaea EMA, Emer Cooke.

Președinta Comisiei pentru siguranța medicamentelor Sabine Strauss spune că schimbarea prospectului este o acțiune suficientă înainte de studii ulterioare.

Statele care au suspendat total sau parțial vaccinarea cu AstraZeneca:

Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg au suspendat pe un lot - ABV5300, iar România suspendat lotul ABV 2856.

Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.