Există foarte multe dovezi liniștitoare care sugerează că nu există niciun risc crescut de cheaguri de sânge provocat de vaccinul AstraZeneca, a spus directorul medical adjunct al Angliei, adăugând că se așteaptă ca Agenția Europeană a Medicamentului să fie de acord, relatează Reuters.
”În culise, există foarte multă muncă pentru a vedea dacă există un semnal în legătură cu ceea ce numim evenimente venoase tromboembolice - cheaguri", a declarat miercuri Jonathan Van-Tam la o conferință de presă.
„Și acum există o mulțime de dovezi care apar și care sunt liniștitoare că nu există un semnal general suplimentar sau un risc crescut. Și mă aștept, fără a aduce atingere constatărilor lor absolute, să fie concluziile finale ale EMA și MHRA (britanic) curs", a mai spus acesta.
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat miercuri continuarea „pentru moment” a vaccinării cu serul anti-Covid AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe țări din cauza posibilelor efecte secundare, până când experții săi își termină evaluarea.
Aproximativ cincisprezece țări, inclusiv Germania, Franța și Italia, au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție, după rapoarte de probleme de sânge detectate la persoanele vaccinate, cum ar fi dificultăți de coagulare sau formarea de cheaguri (tromboză), fără legătură în acest stadiu.
Agenția Europeană a Medicamentului a spus că analizează 30 de probleme de coagulare a sângelui din 5 milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca.
EMA va anunța joi rezultatele analizei, dar președintele agenției, Emer Cooke, a spus că nu vede niciun motiv pentru care să fie modificată recomandarea sa privind administrarea AstraZeneca - unul din cele patru vaccinuri care au fost aprobate pentru administrare.
Este o alta stire, nu este comentariul meu!
Pe scurt, mi-aș dori să știu și eu ce alte efecte secundare mai ascund aceste vaccinuri. Vedeți? Aici e problema. Compară mere cu pere.
Personal, cel mai iritant mi se pare marketing-ul făcut în favoarea lor; în termeni de publicitate/marketing campania folosește foarte multe „misleading statements" (afirmații inexacte, înșelătoare) și uneori chiar tăinuiri de adevăruri, cel puțin aparent. Nu mai spun de apelul făcut la frici, angoase, o altă tehnică de manipulare utilizată în marketing ca să crești/generezi vânzări.
Nu mi se pare corectă abordarea asta într-o chestie care nu ar trebui s aibă scop comercial, ci umanitar, social.