Treisprezece state europene au decis oprirea de la administrare a unui singur lot de vaccin AstraZeneca, 15 țări au decis suspendarea totală a vaccinării cu acest ser, iar 7 au decis să continue administrarea acestui vaccin. România face parte din cele 7 state europene minoritare, iar președintele Comitetului de coordonare a vaccinării spune că decizia a fost luată pentru că la acest moment beneficiile depășesc riscurile, potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA). "Există un caz de tromboză la 1 milion de persoane vaccinate", a afirmat medicul militar.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Potrivit acestuia, în ultimele 24 de ore au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca 33.000 de persoane din totalul de peste 446.000.

Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță, marți, pe acestă temă:

  • "Sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea unui singur lot, 7 care au decis continuarea și 15 state au decis suspendarea totală a vaccinării cu AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada și Australia au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca.
  • România a decis în urma unei ședinte extraordinare cu experți din sănătate continuarea la acest moment a vaccinării cu AstraZeneca, pentru că la acest moment beneficiile depășesc riscurile, potrivit EMA.
  • Analiza pe 16 milioane de persoane a arătat 37 de evenimente trombotice - 15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară.
  • Ca nivel de frecvenţă, vorbim de aproape un caz la un milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional în condiţii bazale, la populaţie nevaccinată, în care aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de un caz la o mie de persoane.
  • Ca atare, astăzi EMA reevalueazaă toate datele, iar joi se așteaptă o clarificare a tuturor datelor de siguranță.
  • Decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu AstraZeneca a fost una extrem de dificilă, poate una din cele mai dificile. Cred că cea mai ușoară decizie ar fi fost să spunem și noi stop.
  • Trebuie să punem în balanţă beneficiile vaccinării, ţinând cont de faptul că ne aflăm în plină pandemie, cu mii de oameni care sunt diagnosticaţi zi de zi, oameni care ajung în spital, care se internează, ajung în secţia de terapie intensivă şi, din păcate, parte dintre ei îşi pierd viaţa din cauza COVID-19. Acestea ar fi, pe o parte, beneficiile şi lucrurile la care noi ne-am gândit.
  • Pe de altă parte, riscurile sunt cele legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european care, repet, nu au o frecvenţă mai mare decât cea care se anticipează în rândul populaţiei generale.
  • Cred că trebuie să acordăm credit EMA, care a precizat ieri că nu există la acest moment date care să facă o legătură de cauzalitate între aceste evenimente trombotice și vaccinare.
  • Una din recomandările ferme către populație este de a continua monitorizarea și raportarea cât mai minuțioasă a tuturor reacțiilor adverse după vaccinare.
  • În ultimele 24 de ore, au anulat programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca 33.000 de persoane din totalul de peste 446.000. Este mai mare numărul celor care s-au programat la vaccinare".

Despre decizia statelor care au suspendat total vaccinarea cu AstraZeneca:

  • "Ne-am uitat cu mare atenție la motivarea acestei decizii, este una de maximă precauție. Cred că fiecare țară este suverană în decizia cu privire la sănătatea publică".

Ce ar fi trebuit să se întâmple ca să decidă și România suspendarea vaccinării cu AstraZeneca?

  • "Decizia de a continua vaccinarea nu înseamnă o lipsă de responsabilitate față de cetățenii propri. Au fost luate în calcul toate aspecte legate de importanța și beneficiile vaccinării.
  • Cântărește foarte mult pozitia EMA, cea care a acordat punerea pe piață a acestui vaccin și care ieri a continuat să recomande administrarea acestui vaccin.
  • Decizia celorlalte state membre a cântărit foarte mult, este un semnal puternic la nivel european. Dar aplicând aceeași paradigmă, ar fi trebuit să luăm aceeași decizie și pentru alte tipuri de vaccin. Să ne amintim că au fost discuții cu privire la administrarea vaccinului Pfizer în centrele de bătrâni din Norvegia.
  • Decizia României este una înțeleaptă. Am vorbit astăzi cu colegi din Spania care mi-au spus că într-adevăr nu sunt date stiintifice și că se poate crea un precedent periculos".

Campania de vaccinare cu AstraZeneca va continua în România, a decis luni seară Comitetul de coordonare a vaccinării. Autoritățile spun că decizia a fost luată în urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).