GlaxoSmithKline (Gsk) și Vir Biotechnology au anunțat că tratamentul lor cu anticorpi pentru COVID-19 a arătat într-un studiu avansat o reducere semnificativă a spitalizărilor și deceselor în rândul persoanelor vulnerabile în fața coronavirusului, relatează Bloomberg.

GlaxoSmithKlineFoto: Ink Drop / Alamy / Profimedia Images

Companiile au anunțat joi că vor cere autorizarea de urgență a tratamentului în Statele Unite imediat după ce studiul avansat va fi finalizat, menționând că decizia a fost luată la recomandarea unei comisii independente de monitorizare.

Tratamentul, VIR-7831, a redus numărul de pacienți spitalizați sau care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 cu 85% comparativ cu grupul de test, au precizat cele două companii.

Studiul s-a axat pe tratarea timpurie a persoanelor care nu au fost spitalizate imediat după ce au contractat coronavirusul dar care se aflau în grupurile de risc în fața COVID-19, potrivit celor două companii care efectuează mai multe cercetări cu acest anticorp monoclonal.

Gsk și Vir au anunțat de asemenea că datele arată că tratamentul este activ și împotriva variantelor depistate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia.

Un alt studiu care a analizat efectele VIR-7831 asupra pacienților spitalizați a fost oprit săptămâna trecută după ce datele au ridicat îngrijorări cu privire la posibilele beneficii ale acestuia.

Anticorpii monoclonali pot juca un rol cheie în protejarea persoanelor care nu dezvoltă mulți anticorpi în urma vaccinării sau care nu pot fi inoculate ca de exemplu pacienții cu cancer care au sistemele imunitare suprimate.

Tratamentele cu anticorpi dezvoltate de Eli Lilly și Regeneron Pharmaceuticals au fost autorizate pentru utilizare de urgență în Statele Unite în luna noiembrie a anului trecut. Tratamentul dezvoltat de Regeneron a fost aprobat și în Uniunea Europeană la finalul lunii februarie.

GlaxoSmithKline a anunțat luna trecută că va colabora cu compania germană de biotehnologie CureVac pentru a produce vaccinul cu ARN mesager al acesteia și pentru a dezvolta împreună un altul ce vizează noi variante ale SARS CoV-2.

Citește și: